Bezpečnost potravin

Známe vítěze v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje

Vydáno: 13. 7. 2020
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

 

Jedenáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Šestým krajem, kde se vybíraly ty nejlepší produkty, byl Plzeňský kraj. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila 9 z nich. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.  

K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky: 

 

Kategorie: 

Výrobek a výrobce:

1.

 

Masné výrobky
tepelně opracované

Zlatý Bůček
Plzák z Plzně s.r.o.

2.

 

Masné výrobky trvanlivé,
tepelně neopracované,
konzervy a polokonzervy

Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou
Jaroslav Procházka

3.

Sýry včetně tvarohu 

Tvaroh tučný
Václav Dub

4.

Mléčné výrobky ostatní

Jogotvaroh
Meclovská zemědělská, a. s.

5.

Pekařské výrobky
včetně těstovin

Chléb víkendový
PEKO – Němečková s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky
včetně cukrovinek

Klatovský perník
SŠ zemědělská a potravinářská,
Klatovy,
Národních mučedníků 141

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

Hrobník 15° černý speciál
Robert Beneš

8. 

Ovoce a zelenina
v čerstvé nebo zpracované formě

Pikantní okurkový salát
Josef Vanický 

9. 

Ostatní 

Tolstolobik uzený, porcovaný
Zpracovna ryb Klatovy a.s. 

 

„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje uskutečnila a z našeho pohledu i povedla“, říká regionální koordinátor Ivo Šašek.  

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat. 

Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. 

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

 

Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF