Známe vítěze v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje
Tisková zpráva SZIF
Jedenáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Šestým krajem, kde se vybíraly ty nejlepší produkty, byl Plzeňský kraj. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila 9 z nich. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.
K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
|
1.
|
Masné výrobky |
Zlatý Bůček |
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, |
Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou |
|
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Tvaroh tučný |
|
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Jogotvaroh |
|
5. |
Pekařské výrobky |
Chléb víkendový |
|
6. |
Cukrářské výrobky |
Klatovský perník |
|
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
Hrobník 15° černý speciál |
|
8. |
Ovoce a zelenina |
Pikantní okurkový salát |
|
9. |
Ostatní |
Tolstolobik uzený, porcovaný |
„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje uskutečnila a z našeho pohledu i povedla“, říká regionální koordinátor Ivo Šašek.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat.
Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF