Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
Tisková zpráva SZIF
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté Kanadské borůvky z rodinné Farmy Borůvka.
Značka Klasa v loňském roce dovršila plnoletosti a již 19 let objevuje vše, co nabízí tuzemský potravinářský trh. Na čem jí opravdu záleží, jsou kvalitní suroviny a poctivé zpracování. Pokud je toto splněno, neváhá spojit své jméno s výrobky tradičními i úplnými novinkami.
Nově oceněnými výrobky jsou:
Eidam sýr 30 %, Eidam sýr 45 %, Eidam sýr 45 % uzený
Výrobce: Moravia Lacto a.s.
Historie jihlavské mlékárny Moravia Lacto sahá až do roku 1928. Nyní je jednou z nejmodernějších ve střední Evropě. Od samých začátků, kdy původní mlékárnu v Jihlavě zakládali němečtí farmáři, se mnohé změnilo. Zůstávají však tradiční mléčné výrobky, kterými mlékárna navazuje na odkaz minulosti, ať se jedná o Čerstvou smetanu ke šlehání, Zakysané šlehané podmáslí, tvarohy či polotvrdé a tvrdé sýry té nejvyšší kvality.
Sýry Eidam jsou polotvrdé sýry s jemnou chutí se dvěma variantami obsahu tuku v sušině.
RIGOLLETTO s příchutí PANNA COTTA & MALINY
Výrobce: PINKO a.s.
Společnost PINKO byla založena v roce 1991 a zabývá se především výrobou zmrzliny. Ve své produkci spojuje tradiční receptury a důraz na lokální suroviny s využitím moderních výrobních postupů.
Nanuk RIGOLETTO s příchutí panna cotta & maliny tvoří smetanový krém s jemnou příchutí panna cotty, do kterého je spirálovitě zatočen příjemně nakyslý malinový sorbet. Nanuk pokrývá belgická bílá čokoláda a zdobí sušené maliny.
Klobása s barevným pepřem, Klobáska Jalapeňos polosuchá, Párky Jalapeňos + Maasdam, Párek polský polosuchý, Párek selský polosuchý, Párek turistický polosuchý, Šunka s medíkem nejvyšší jakosti, Sous-vide Moravský vrabec, Sous-vide Vepřové koleno, Sous-vide Hovězí guláš, Sous-vide Vepřové nudličky Gyros
Výrobce: Petr Landa
Pod názvem Uzeniny Beta vyrábí firma Petra Landy své produkty v podhůří Krkonoš tradičními metodami a postupy a s velkým podílem ruční práce. Výroba probíhá z čerstvého chlazeného masa.
Klobása s barevným pepřem obsahuje 91 % masa a vyniká příjemnou štiplavou vůní po pepři a typickou vůní po uzení na bukových štěpcích. V chuti je významný vysoký obsah barevného pepře. Klobáska Jalapeňos polosuchá má štiplavou chuť a je narážena do tenkých střívek, tepelně opracována a zasušena do konečné podoby. Párky Jalapeňos + Maasdam spojují jedinečnou chuť sýra a masa a pikantnost jalapeňos papriček. Párek polský polosuchý s vůní a chutí nasládlé cibulky navazuje na tradici výrobků z 1. republiky a uzenářských mistrů. Párek selský polosuchý a Párek turistický polosuchý spojují tradiční dílo, koření i postupy. Šunka s medíkem nejvyšší jakosti je vyrobená z vepřové kýty a zauzená kouřem z kvalitního bukového dřeva, díky tomu je její chuť a vůně intenzivnější. Výrobky Sous-vide jsou výrobky pro rychlou a jednoduchou přípravu, stačí pouze doplnit přílohu. Maso zůstane šťavnaté, barva a vůně se přípravou ještě zintenzivní.
Jemná káva, Středně hořká káva, Hořká káva
Výrobce: Vřes Caffé s.r.o.
Společnost Vřes Caffé se zabývá výrobou čerstvě pražené zrnkové kávy. Díky kvalitě a čerstvosti kávových zrn a zachování tradičního způsobu pražení se produkty vyznačují nezaměnitelnou chutí.
Jemná káva má střední tělo a opravdu jemnou chuť s tóny čokolády, karamelu a oříšků. Středně hořká káva má plnou vůni, nápoj má chuť s tóny sametové, hořké čokolády. Hořká káva je kávou s opravdu plnou chutí i tělem, výraznou hořkostí se stopami čokolády, ořechů a mandlí.
Panko strouhanka, Crispins BIO amarantový křehký plátek, Crispins BIO cizrnový křehký plátek, Crispins BIO křehký plátek dýňový s koriandrem, Crispins BIO kaštanový křehký plátek, Crispins BIO pohankový křehký plátek, Crispins BIO proteinový křehký plátek, Crispins BIO špaldový křehký plátek, Crispins BIO veggie garden křehký plátek
Výrobce: EXTRUDO Bečice s.r.o.
Extrudo Bečice je producentem zdravé výživy a dietních, zejména bezlepkových potravin. Hlavním zaměřením společnosti je výroba originálních křehkých chlebů a instantních polotovarů. Všechny výrobky vznikají s důrazem na optimální nutriční složení, vztažené ke speciálním dietním potřebám a zásadám zdravé, racionální výživy.
Panko strouhanka je sypká směs vyrobená extruzí ve formě křupky, která se strouhá. Pochází z Japonska a má hrubší strukturu než běžná strouhanka. Vyrábí se z bezlepkových surovin, jejichž základ tvoří kukuřice. Mezi další vlastnosti strouhanky patří, že nesaje tuk, zachovává šťavnatost a je výjimečně křehká a křupavá. Křehké plátky jsou vyrobeny z BIO ingrediencí, a kromě Crispins BIO špaldového jsou všechny bezlepkové a bez laktózy. Veškeré chleby jsou vhodné k pomazánkám, na cesty a výlety nebo na svačinky. Produkty mají zajímavý nutriční profil, vyšší energetickou hodnotu a nižší obsah tuku.
Pšeničná mouka hladká, Pšeničná mouka polohrubá, Pšeničná mouka hrubá, Pšeničná krupice hrubá, Zelňáky, Slané tyče
Výrobce: Pekárna Srnín s.r.o.
Provoz Pekárny Srnín byl zahájen v roce 1956 a svými výrobky navazuje na nejlepší tradice poctivého pekařského řemesla. Každý den se zde připravuje bohatá škála pekařských a cukrářských výrobků, a to z kvalitních vstupních surovin – čerstvě umleté mouky z vlastního mlýna ve Veselí nad Lužnicí a vody z pramene pod Kletí.
Pšeničné mouky a krupice prodávané pod označením Veselka se melou z obilí od místních farmářů ve mlýně v malebném prostředí jižních Čech, na soutoku řek Lužnice a Nežárky. Zároveň se využívají na výrobu produktů Pekárny Srnín. Zelňáky se vyrábí podle tradiční jihočeské receptury s důrazem na kvalitu a čerstvost surovin. Základními surovinami pro přípravu delikatesních zelných placek je kysané zelí od lokálních dodavatelů, mouka a sádlo. Tradice výroby klasických tyčinek sahá v tuzemsku zhruba 50 let zpátky a Slané tyče mají dozlatova pečený křupavý korpus vyrobený z vlastní mouky, sypaný čerstvým kmínem a solí.
Hugo Okurka
Výrobce: AGRO Maryša SE
Společnost AGRO Maryša SE je součástí družstva Čerstvě utrženo. Specializuje se na hydroponické pěstování salátové okurky. Při pěstování ve skleníku využívá teplo a elektřinu ze sousední bioplynové stanice, dbá na ekologické využití zdrojů, například použití dešťové vody. Zelenina se označuje laserovým vypálením loga Čerstvě utrženo přímo na okurku. Toto značení je ekologické a inovativní na českém trhu.
Kanadské borůvky
Výrobce: Farma Borůvka s.r.o.
Společnost Farma Borůvka je ryze česká rodinná farma, která se specializuje na pěstování kanadských borůvek od roku 2020. Zakládá si především na způsobu pěstování, který je šetrný k přírodě.
Oceněné borůvky z této farmy jsou moderní licencované odrůdy, které se vyznačují vysokou kvalitou plodů, excelentní chutí a čerstvostí.
Celá tisková zpráva: „Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu“
Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů najdete na stránkách www.eklasa.cz/produkty.
Oddělení tiskové SZIF
e-mail: press@szif.cz
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 976 produktů od 267 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.
Zdroj: SZIF