Bezpečnost potravin

Žloutenka je v Česku na vzestupu, především typ E. Na vině je maso i voda

Vydáno: 26. 7. 2024
Autor: SZÚ

Foto: Shutterstock

Deník.cz zveřejnil článek týkající se nárůstu počtu nakažených osob žloutenkou typu E, ve kterém se k tématu vyjadřují odborníci ze Státního zdravotního ústavu.

Zatímco v předcházejících letech Státní zdravotní ústav (SZÚ) zaznamenal dvě stě (rok 2021) a tři sta (rok 2022) nových případů, loni jich bylo už bezmála sedm set. Čísla neklesají ani v letošním roce, kdy od ledna do června SZÚ eviduje téměř čtyři stovky nakažených. Loni za stejné období jich přitom bylo jen něco málo přes tři sta, předloni necelých sto sedmdesát a v roce 2022 jen něco málo přes stovku.

Informace Deníku.cz poskytli oborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) – MUDr. Kateřina Fabiánová, Ph.D. z Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., dále zástupkyně přednosty pro klinickou hepatologii Kliniky hepatogastroenterologie IKEM MUDr. Soňa Fraňková, Ph.D., primář infekčního oddělení Pardubické nemocnice MUDr. Pavel Němec a přednosta Hematologické kliniky 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady MUDr. Tomáš Kozák.

Zdroj: SZÚ