Zdravější hranolky
Informace organizace BIOTRIN o GM bramborách, které jsou odolné vůči plísni bramborové a mají snížený obsah redukujících cukrů.
Foto: Shutterstock
Zemědělci ve Spojených státech amerických mohou již od letošního roku pěstovat brambory, které jsou odolné vůči plísni bramborové, jsou údržnější pro skladování a manipulaci a se sníženým obsahem redukujících cukrů.
Svými vlastnostmi jsou geneticky modifikované (GM) odrůdy Ranger Russet potato X17 a Atlantic potato Y9 vhodné pro potravinářské podniky a rychlá občerstvení. Díky nižšímu podílu redukujících cukrů se při smažení brambor významně snižuje vznik akrylamidu. Akrylamid patří mezi karcinogeny, které mohou vyvolat v lidském těle rakovinu.
Tato vlastnost u brambor není na americkém trhu novinkou. První generací byl brambor InnateTM (povolen v USA v roce 2014). Bohužel potenciál tohoto bramboru není dosud plně využit. Například největší řetězec rychlého občerstvení McDonald´s tuto zdravější variantu hranolek odmítnul. Po úspěšných kampaních anti-GMO skupin bojujících také proti nové odrůdě GM bramboru zvolil magnát rychlého občerstvení „cestu menšího odporu“, tedy konveční variantu bramboru.
Novou generaci GM brambor tak možná ocení v prvé řadě pěstitelé. Díky odolnosti vůči plísni bramborové farmáři ušetří více jak 45 % postřiků pesticidů. Brambory navíc velice dobře odolávají nárazu a otlačení při manipulaci a skladování. Odrůdy Ranger Russet X17a Atlantic Y9 tak nemají tendenci k černání a na trh se dostane podstatná část úrody.
Dle aktuálního celosvětového trendu pěstováním těchto brambor nedochází k plýtvání potravin a snižují se negativní dopady zemědělství na životní prostředí.
Zdroj: http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/updates/default.asp
Odkaz na článek: BIOTRIN