Bezpečnost potravin

Zásady uchovávání a nakládání s potravinami

Vydáno: 9. 8. 2012
Autor: Převzato z Agronavigator.cz

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 8. srpna 2012.

Nejen veterináři vědí, co a jak jíst
Pozornost věnovaná tomu, co člověk jí, je jistě chvályhodná, ale jen potud, pokud jde o „dobrou věc“. To znamená, že by měl člověk při vstřebávání informací umět rozlišovat osvětu, rozšiřování znalostí, a skutečné varování od obchodních sdělení a reklamy.
 
Nestačí se upamatovat na základní biologické znalosti ze základní školy? Opravdu nemusí být člověk vystudovaným veterinárním lékařem, humánním doktorem, absolventem přírodních věd nebo zemědělské univerzity, aby věděl, že syrové potraviny, v tomto případě živočišného původu se musejí odpovídajícím způsobem uchovávat, a že se má dívat také obchodníkovi na prsty, jak se zbožím nakládá a jak je má uskladněné. A samozřejmě, že se vyplatí si číst návody a také etikety s obsahem, složením daného výrobku.
 
Jak se zdá, dávné biologické vzdělání je asi někde zasuto a různé útržkovité a jistě dobře myšlené informace jsou veřejností hltány. Je možné se pokusit shrnout několik základních zásad, které by měli zákazník v obchodě i hospodyňka doma vědět.
 
Kromě toho, že balené potraviny živočišného původu musejí být správně označeny např. uvedena doba minimální trvanlivosti, popřípadě doba použitelnosti s uvedením podmínek skladování, jsou asi největší problémy s teplotou. Prodejci mají povinnost udržovat potraviny při stanovených teplotách, a tyto teploty také kontrolovat. Uvádíme pro představu, jak to má být:
▪ 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře
▪ 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře
▪ 3 °C pro vnitřnosti
▪ 5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota)
▪ 4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené
▪ 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu)
▪ Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem
 
Za samozřejmé lze považovat to, že prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné a že nabízené potraviny musejí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek.
 
A tyto všechny podmínky kromě samotného zákazníka (lze jen doporučit) kontrolují také inspektoři Státní veterinární správy.
 
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.