Bezpečnost potravin

Zaplavené potraviny mohou být zdrojem řady infekčních onemocnění. Dodržujte proto tato základní pravidla!

Vydáno: 15. 9. 2024
Autor: Ministerstvo zdravotnictví, SZÚ

Na mnoha místech bohužel došlo k záplavám obydlí a zemědělských plodin. Přinášíme proto sadu doporučení jak v takových chvílích postupovat pro ochranu zdraví. Řiďte se jimi, sledujte jen ověřené zdroje a v případě nouze dbejte pokynů integrovaného záchranného systému!

Doporučení se týkají především základních hygienických a zdravotních pravidel v oblasti hlídání vlastního zdravotního stavu, předcházení infekčním onemocněním, nakládání s potravinami, kvality vody nebo postupu při úklidu zaplavených nemovitostí. Samostatné doporučení je věnováno postupu při sanaci studní postižených povodněmi.

Přílohy

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví, SZÚ