Zajištění dostatečného příjmu vitaminu D stravou během karantény
Doporučení úřadu ANSES
Vitamin D hraje klíčovou roli pro udržení fyziologické struktury kostí a svalové tkáně a posílení imunitního systému. V současné době epidemie COVID-19 je nezbytné, aby náš imunitní systém pracoval obzvlášť dobře. Bohatým zdrojem vitaminu D jsou ryby s vyšším obsahem tuku, sýry a vaječný žloutek. ANSES (Francouzský úřad pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost) zdůrazňuje, že je důležité zajistit dostatečný příjem nejen během současného období karantény, ale po celý rok, a to zejména u starších osob, lidí s tmavší barvou pleti a žen po menopauze. Nedostatečný příjem vitaminu D po dlouhou dobu vede, především u zmíněných skupin, k poruše kostní tkáně, křehčím kostem a k vyššímu riziku zlomenin a také k oslabení imunitního systému. Úřad ANSES sestavil seznam potravin bohatých na vitamin D. Jedná se o běžně dostupné potraviny, které většinou máme doma nebo je snadné, si je pořídit.
Nedostatek vitamínu D zvyšuje riziko zlomenin
Vitamin D je nezbytný pro správnou funkci lidského těla. Každodenní potřeba vitaminu D je pokryta dvěma způsoby: konzumací potravin s obsahem vitaminu D nebo si jej tělo může tvořit samo z prekurzorů působením slunečního záření. Nedostatečný příjem vitaminu D může vést k řídnutí kostí a tím i k většímu riziku zlomenin. Tato rizika jsou zvláště vysoká u osob s nízkou úrovní fyzické aktivity. Bohužel právě při karanténních opatřeních bývá fyzická aktivita osob značně snížená.
Konzumace dvou porcí ryb týdně (z nichž jedna porce mají být ryby s vyšším obsahem tuku), významně přispívá k příjmu vitaminu D
Vitamin D se nachází v řadě tučných potravin, a proto je důležité tyto potraviny pravidelně konzumovat.
Potraviny bohaté na vitamin D:
– tučné ryby: sleď, sardinky, losos, makrely;
– vnitřnosti: zejména játra;
– vaječný žloutek;
– mléčné výrobky fortifikované vitaminem D;
– máslo a margarín;
– sýr;
– nefortifikované mléko (v menší míře);
– maso (v menší míře).
ANSES zdůrazňuje, že konzumace pestré stravy je důležitá po celý rok, a to včetně zdrojů vitaminu D, kterými jsou hlavně tučné ryby.
Starší lidé, lidé s tmavší pletí a ženy po menopauze mají vyšší riziko řídnutí kostí a oslabení imunity
U některých jedinců může mít nedostatečný přísun vitaminu D mnohem větší dopady na jejich zdraví. Nedostatečný přísun slunečního záření během karantény může negativně ovlivňovat i zdraví kostí – může docházet k jejich řídnutí a ke zvýšení rizika zlomenin. ANSES proto zdůrazňuje důležitost přísunu vitaminu D prostřednictvím potravin, a to zejména u ohrožených osob (tj. starší osoby, lidé s tmavší barvou pleti a ženy po menopauze, u kterých způsobuje hormonální narušení větší demineralizaci kostí a zvýšení rizika zlomenin).
Užívání potravinových doplňků s obsahem vitaminu D však může způsobit hypervitaminózu (nadměrný příjem vitaminů) a způsobit tak hyperkalcémii – hromadění vápníku v krvi. Hyperkalcémie pak může vyvolat kalcifikaci tkání, poškození ledvin a v extrémních případech může vést až k zástavě srdce.
ANSES proto zdůrazňuje, že potravinové doplňky, určené pro kompenzaci možného nedostatečného příjmu vitaminu D, by měly být přijímány pouze na základě doporučení lékaře nebo výživového poradce, protože ve většině případů může být potřeba vitaminu D pokryta expozicí slunečnímu záření nebo prostřednictvím stravy.
Vystavujte svou pokožku každý den minimálně 15 minut slunci na své zahradě nebo balkóně
Na jaře a v zimě je vhodné pro pokrytí potřeby vitaminu D vystavovat každý den svou pokožku slunečnímu záření alespoň po dobu 15 až 20 minut. V případě, že jste doma v karanténě a nemáte zahradu nebo balkón, může být syntéza vitaminu D působením slunečního záření obtížnější. V tomto případě můžete svou pokožku vystavit slunci z otevřeného okna. (Pokožku vystavujte slunci přiměřený čas, abyste se ochránili před možným spálením.)
Autorka překladu: Ing. Barbora Lampová, ČZU
Zdroj: Francouzský úřad pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost
(ANSES)
Foto: Shutterstock