Zacházení s potravinami v domácnostech po záplavách
Vydáno: 23. 9. 2024
Autor: SZÚ
Co dělat s potravinami, pokud byl Váš domov zasažen záplavovou vodou?
Abyste se vyhnuli nevolnosti, zažívacím problémům nebo závažnějšímu infekčnímu onemocnění ze záplavovou vodou kontaminovaných potravin či nápojů, doporučujeme:
- Nejezte žádné potraviny, které byly zasaženy nebo pokryty záplavovou vodou nebo odpadními vodami, za bezpečné nelze považovat ani zaplavené hermeticky uzavřené potraviny, protože ke kontaminaci dochází i z obtížně přístupných míst například v okolí uzávěrů, odkud by mohlo dojít ke kontaminaci obsahu po otevření, hermetičnost v domácích podmínkách nelze jednoduše ověřit.
- Zlikvidujte všechny potraviny a nápoje, které nejsou v uzavřených vodotěsných obalech.
- Zlikvidujte potraviny v obalech se šroubovacími uzávěry, zacvakávacími víčky, vytahovacími víčky, zmačkanými nebo kovovými uzávěry, domácí konzervy a jakékoli propustné obaly – z hlediska materiálu obalu nemusí být totiž zcela vodotěsné.
- Zlikvidujte všechny potraviny v porézních nebo poškozených obalech, včetně promáčknutých/zdeformovaných/odřených konzerv.
- Mějte na paměti, že i potraviny, které nepřišly do přímého styku se záplavovou vodou, mohou představovat zdravotní riziko. U sypkých potravin, jako například mouka, cereálie nebo strouhanka, hrozí zaplísnění a množení mykotoxinů, pokud byly vystaveny vysoké vlhkosti.
- Můžete si ponechat potraviny, které nebyly pod záplavovou vodou a jsou ve voděodolných obalech, včetně nepoškozených kovových plechovek, uzavřených plastových nádob a sáčků, obaly typu tetrapak – před uskladněním/otevřením obal omyjte zvenčí, abyste zabránili šíření kontaminace.
- Nepřipravujte potraviny přímo na pracovních plochách, pokud jsou oprýskané nebo popraskané. Vyhoďte oprýskané nebo popraskané nádobí, v jeho prasklinách se mohou množit bakterie a způsobit vám onemocnění.
- Vyhoďte dřevěná prkénka na krájení a dřevěné vařečky či lžíce, pokud přišly do styku se záplavovou vodou, protože mohou absorbovat kontaminovanou vodu.
- Vyčistěte a vydezinfikujte vnitřek skříněk na potraviny.
- Nezapomeňte zkontrolovat, zda vaše chladnička správně funguje.
- Doporučujeme zlikvidovat všechny potraviny v chladničce nebo mrazničce, pokud se spotřebiče dostaly do kontaktu se záplavovou vodou.
- Vyvarujte se konzumace potravin, u nichž došlo k senzorickým změnám, zejména v chuti, vůni a barvě.
- Potraviny určené k likvidaci vhazujte do označených kontejnerů vyčleněných pro shromažďování nepouživatelných potravin.
Zdroj: Státní zdravotní ústav