Bezpečnost potravin

World Forum for Nutrition Research: Mediterranean Food

Vydáno: 30. 1. 2013
Autor: berankova1

Světové fórum o výzkumu v oblasti výživy, vlivu středomořské stravy na zdraví a nemoci.

Světové fórum „World Forum for Nutrition Research: Mediterranean Food on Health and Disease“ proběhne ve Španělsku, v městě Reus (provincie Tarragona) ve dnech 20. a 21. května 2013.

Další informace:  http://www.worldnutrition2013.com/welcome.html

Zdravotní benefity středomořské stravy jsou více než dříve středem pozornosti mezinárodního zájmu, za neustálého doplňování detailnějších znalostí založených na vědeckých důkazech. Světové fórum o výzkumu v oblasti výživy poskytne komplexní přehled nejnovějšího vývoje výzkumu v souvislosti se zdravotními benefity vybrané typické středomořské stravy.

Z programu:
Mediterranean diet: health and science
Mediterranean diet and „morbid“ tissues: history counts, future counts
Fruits, vegetables and cancer
Bread and overweight
Glycemic index, glycemic load and Mediterranean Diet.
Possible adverse effects of cooking with vegetable oils.
Cooking with vegetable oils do not increase the risk of disease
Effects of nuts on cardiovascular responses to stress in type 2 diabetes
Nut antioxidant components and health
Nuts and cardiovascular disease
Fermented dairy food and cardiovascular risk
Epidemiologic studies relating olive oil consumption and disease
Clinical trials in nutrition: the PREDIMED study
Ramon Estruch. Internal Medicine Department, Hospital Clinic, Institut d’Investigació Dietary exposure to metals through fish consumption: Risks are higher than benefits.
Fish, a Mediterranean source of omega-3 fatty acids: Benefits of its consumption do not justify limiting consumption.
Fruit and vegetable intake in adults: reasons for and barriers to consumption, and potential for increasing consumption
Vegetarian diets and risk of metabolic syndrome: Mediterranean diets as a paradigm.
Virgin olive oil: a key food in the traditional Mediterranean diet