Bezpečnost potravin

Výzva k poskytnutí dat o výskytu procesních kontaminantů v grilovaných potravinách

Vydáno: 9. 2. 2023
Autor: KM EFSA

Žádost Norského úřadu pro bezpečnost potravin (NSFA)

Panel pro kontaminanty Norského vědeckého výboru pro potraviny a životní prostředí (VKM) zahajuje na žádost Norského úřadu pro bezpečnost potravin (NSFA) nový projekt „Hodnocení rizik grilovaných a BBQ potravin“.

VKM v rámci tohoto projektu:

  • identifikuje procesní kontaminující látky, které vznikají ve větší míře při grilování než při smažení, a vytvoří přehled uváděných množství těchto procesních kontaminujících látek v různých typech grilovaných potravin. 
  • objasní faktory (např. typ grilu, způsob grilování a potraviny), které jsou důležité pro vznik identifikovaných procesních kontaminantů v grilovaných potravinách. 
  • pokud je to možné, na základě dostupných informací zhodnotí zdravotní rizika spojená s konzumací grilovaných potravin ve srovnání se smaženými potravinami.

 

Více o zadání najdete na webu VKM.

Aby odborníci panelu získali přehled o tvorbě zpracovaných kontaminantů v různých smažených nebo grilovaných/BBQ potravinách, připravuje databázi obsahující evropské údaje o výskytu různých procesních kontaminantů, mimo jiné polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), heterocyklických aromatických aminů (HAA), furanů a akrylamidu, v různých potravinách. Údaje budou použity pro účely posouzení rizik při různých scénářích příjmu grilovaných potravin.

VKM proto vyzývá k poskytnutí výše uvedených dat, a to nejpozději do 15. 3. 2023.

S doplňujícími dotazy je možné se obrátit na projektového manažera projektu, pí. Helen Engelstad Kvalem (HelenEngelstad.Kvalem@vkm.no).

Zdroj: VKM