Výzva k poskytnutí dat o výskytu procesních kontaminantů v grilovaných potravinách
Žádost Norského úřadu pro bezpečnost potravin (NSFA)
Panel pro kontaminanty Norského vědeckého výboru pro potraviny a životní prostředí (VKM) zahajuje na žádost Norského úřadu pro bezpečnost potravin (NSFA) nový projekt „Hodnocení rizik grilovaných a BBQ potravin“.
VKM v rámci tohoto projektu:
- identifikuje procesní kontaminující látky, které vznikají ve větší míře při grilování než při smažení, a vytvoří přehled uváděných množství těchto procesních kontaminujících látek v různých typech grilovaných potravin.
- objasní faktory (např. typ grilu, způsob grilování a potraviny), které jsou důležité pro vznik identifikovaných procesních kontaminantů v grilovaných potravinách.
- pokud je to možné, na základě dostupných informací zhodnotí zdravotní rizika spojená s konzumací grilovaných potravin ve srovnání se smaženými potravinami.
Více o zadání najdete na webu VKM.
Aby odborníci panelu získali přehled o tvorbě zpracovaných kontaminantů v různých smažených nebo grilovaných/BBQ potravinách, připravuje databázi obsahující evropské údaje o výskytu různých procesních kontaminantů, mimo jiné polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), heterocyklických aromatických aminů (HAA), furanů a akrylamidu, v různých potravinách. Údaje budou použity pro účely posouzení rizik při různých scénářích příjmu grilovaných potravin.
VKM proto vyzývá k poskytnutí výše uvedených dat, a to nejpozději do 15. 3. 2023.
S doplňujícími dotazy je možné se obrátit na projektového manažera projektu, pí. Helen Engelstad Kvalem (HelenEngelstad.Kvalem@vkm.no).
Zdroj: VKM