Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Výzva EFSA ohledně údajů o antokyanových barvivech do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Aktuality > Aktuality

Výzva EFSA ohledně údajů o antokyanových barvivech

Vydáno: 7.5.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
I když vodné extrakty ze slupek hroznů a rybízu jsou považovány za bezpečné, jsou zapotřebí další toxikologické údaje o antokyaninech extrahovaných z jiných surovin a jinými rozpouštědly.

Úřad EFSA požaduje více údajů o antokyaninech (= antokyanidinech, E 163) používaných především jako barviva. Posouzením bezpečnosti těchto látek byl pověřen panel ANS, který se však v dubnu 2013 vyjádřil, že má nedostatek toxikologických údajů, aby mohl stanovit číselný limit přijatelného denního příjmu ADI.
Většina existujících údajů se týká vodného extraktu ze slupek červených hroznů (GSKE) a černého rybízu (EFSA-Q-2008-3483), 

 a nejspíš není důvod k obavám. Avšak, pokud jde o antokyaniny z jiných zdrojů a extrahované jinými rozpouštědly než vodou, nelze jednoduše potvrdit jejich nezávadnost bez dalších podkladů o jejich vlastnostech.
Odhaduje se, že zatížení lidí antokyaniny používanými jako aditiva je mnohem větší, než jen pouhý příjem těchto látek jako barviv. Proto panel požaduje přesný popis vlastností a toxikologické údaje, a to včetně komparativních údajů o E 163 vyrobených vodnou extrakcí.
'
EU Food Law Weekly, 2013, č. 576, s. 7
EFSA-Q-2011-00349
Scientific Opinion on the re-evaluation of anthocyanins (E 163) as a food additive

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018