Výzva EFSA k poskytnutí dat o stearyl tartarátu a o určitých skupinách přídatných látek
Zainteresované instituce a podniky mají dodat podklady týkající se stearyl tartarátu a některých skupin aditiv.
EFSA vyzývá národní úřady, výzkumné instituce, potravinářské podniky a jiné podnikatele k poskytnutí publikovaných i nepublikovaných informací s relevantními údaji o některých přídatných látkách. U každé z následujících skupin jsou požadovány různě zaměřené údaje, které při zpracování stanovisek EFSA chybějí.
1) Stearyl tartarát – do 30. listopadu 2012
Požadované informace se týkají
– způsobu používání a množství používané látky,
– vlastností látky (specifikace, čistota, složení, apod.),
– stability, reaktivnosti a chování látky v potravinách (např. během pečení),
– informací o výrobním procesu,
– analytických metod pro zjištění aditiv v potravinách,
– údajů o toxikokinetice a toxicitě a dalších souvisejících s bezpečností.
Bližší informace jsou dostupné na webu EFSA.
2) Různé přídatné látky patřící do různých funkčních skupin – do 1. ledna 2013
Výzva se týká těchto skupin aditiv:
– regulátory kyselosti
– nosiče
– stabilizátory
– sekvestranty
– protispékavé látky
Požadované údaje se týkají
– specifikací hotových aditiv (čistoty, velikosti částic, rozložení velikosti částic),
– výrobního procesu vč. purifikace, analytických a výrobních kontrol,
– dostupných analytických metod;
– podstaty a průběhu změn fermentačních produktů vytvářených v trávicím traktu,
– subchronické toxicity, genotoxicity, chronické toxicity, karcinogenity, reprodukční a vývojové toxicity, a dalších relevantních údajů.
EFSA zajímají původní studie dříve posouzené Vědeckým výborem pro potraviny, Společným výborem expertů pro přídatné látky do potraviny (JECFA) a dále vědecké práce a studie dříve těmito tělesy neposuzované.
Bližší informace jsou dostupné na webu EFSA.
Údaje mají být zaslány v případě fyzické kopie (tištěné nebo jiné ) na adresu (Food Ingredients and Packaging Unit, Food Additives, EFSA, Via Carlo Magno 1/a, 43126 Parma, Italy) nebo elektronicky na foodadditives@efsa.europa.eu.