Bezpečnost potravin

Využitelnost vápníku z perlového prášku ve formě nanočástic

Vydáno: 21. 1. 2009
Autor:

Vápník z nanonizovaného perlového prášku se lépe absorbuje a zadržuje v těle než z prášku mikronizovaného.

Výzkumníci na Tchaj-wanu provedli studii, ve které porovnávali biologickou využitelnost vápníku z nanonizovaného a mikronizovaného perlového prášku. Mikronizovaný a nanonizovaný perlový prášek byl získán suchým mletím. Osoby, u kterých se sledovala účinnost absorpce a zadržování vápníku v těle, byly z řad dospělých jedinců, bez zvýšené činnosti štítné žlázy, hyper- a hypokalcinémie. Perlový prášek se aplikoval orálně. Biologická využitelnost se vyhodnocovala ze zvýšení celkového vápníku v séru, snížení intaktního parathyroidního hormonu v séru (iPTH) a zvýšení poměru vápníku/kreatinu v moči po šesti hodinách po aplikaci.

Výsledky ukazují lepší absorpci a retenci vápníku z nanopartikulovaného perlového prášku (maximální koncentrace vápníku v séru se dosáhlo za kratší čas, došlo k většímu snížení iPTH, absorbovalo se více vápníku, maximální koncentrace vápníku v séru byla vyšší  než z příjmu mikropartikulovaného perlového prášku).

Autoři studie došli k závěru, že perlový prášek je prospěšný zdroj vápníku pro dospělé a že nanopartikulace zlepšuje jeho biologickou využitelnost.

 

Zdroj: Journal of Food Science 73, 2008, č. 9, s. H246–H251