Bezpečnost potravin

Výsledky monitoringu dietární expozice v roce 2016/17

Vydáno: 4. 1. 2019
Autor: SZÚ, CZVP

Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ předkládá výsledky prací z oblasti monitoringu dietární expozice člověka.

Každým rokem publikuje CZVP své výsledky z oblasti monitoringu dietární expozice člověka. I v roce 2018 zveřejnil řadu zajímavých informací, jejichž detaily si můžete prostudovat v detailních materiálech zveřejněných na webu SZÚ. Mimo jiné se můžete dozvědět o historii tohoto dlouhodobého projektu, o expozičních dávkách vybraných organických a anorganických látek, o zjišťování přítomnosti GMO, o obsahu mastných kyselin a soli v tradičních pokrmech rychlého občerstvení, a také o publikacích, které v této souvislosti CZVP zveřejnil. Výsledky jsou veřejné, budeme rádi, pokud je budete citovat ve svých odborných textech.

 
Pro zájemce o detailní výsledky přikládáme kompletní texty:

1. Souhrn monitoringu dietární expozice

Souhrn_dietarni_expozice_2017.pdf Souhrn_dietarni_expozice_2017.pdf (568,12 KB 04.01.2019)

2. Celková zpráva monitoringu dietární expozice za rok 2016/17

Odborna_dieta_2017.pdf Odborna_dieta_2017.pdf (5,63 MB 04.01.2019)

3. Studie řetězců rychlého stravování

Rychle_obcerstveni_zprava_2017.pdf Rychle_obcerstveni_zprava_2017.pdf (2,13 MB 04.01.2019)

4. Přehled publikací souvisejících s monitoringem

Publikace_CZVP_2017_souvisejici_s_monitoringem.pdf Publikace_CZVP_2017_souvisejici_s_monitoringem.pdf (208,57 KB 04.01.2019)

5. Historie monitoringu dietární expozice člověka v ČR

Monitoring_dietarni_expozice_cloveka_duvody_organizace_vysledky.pdf Monitoring_dietarni_expozice_cloveka_duvody_organizace_vysledky.pdf (1,74 MB 04.01.2019)

 

6. Příspěvky přednesené na  23. konferenci Ústředí monitoringu – Zdraví a životní prostředí, Státním zdravotní ústav, Praha, ve dnech 2. až 4. října 2018.

Všechny tyto práce byly také podpořeny z MZ ČR – RVO (Státní zdravotní ustav – SZÚ, 75010330)          

 Ruprich,J.-Řehůřková,I. Konceptuální rámec monitoringu dietární expozice člověka.

1_konceptualni_ramec_monitoringu.pdf 1_konceptualni_ramec_monitoringu.pdf (265,66 KB 04.01.2019)

Dofková,M.- Blahová,J. – Ruprich,J. Význam analýzy obvyklé distribuce spotřeby potravin v průběhu dne (SAMPLEMON).

2_SAMPLEMON.pdf 2_samplemon.pdf (183,55 KB 04.01.2019)

Řehůřková,I. – Ruprich,J. – Vysloužilová,M. – Řeháková,J. – Hornová,J. – Kavřík,R. – Nevrlá,J.Co také ovlivňuje výkon národa? Jak jsme na tom s expozicí olovu a jódu.

3_Olovo_jod.pdf 3_olovo_jod.pdf (353,76 KB 04.01.2019)

Krbůšková,M. – Řehůřková,I. – Ruprich,J. Jak lépe standardizovat kulinární úpravu potravin pro monitoring.

4_NUTRIMON.pdf 4_nutrimon.pdf (191,40 KB 04.01.2019)

Kýrová,V. – Ostrý,V. – Surmanová,P. – Řehůřková,I. – Ruprich,J. GM rýže – nové produkty na trhu – legálně i ilegálně (HYGIMON).

5_HYGIMON.pdf 5_hygimon.pdf (187,21 KB 04.01.2019)

Procházková,J. – Surmanová,P. – Řehůřková,I. – Ruprich,J. V jakém systému se využívají data monitoringu dietární expozice na úrovni EU.

6_DATEX.pdf 6_datex.pdf (260,20 KB 04.01.2019)

Hortová,K. – Bischofová,S. – Martykánová,L. – Mandelová,L. – Krbůšková,M. – Měřínská,Z. – Horáková,K. – Řeháková,J. – Hornová,J.- Nevrlá,J. – Kavřík,R. – Řehůřková,I. – Ruprich,J. Školní stravování vyžaduje adjustaci doporučení – průběh studie v r. 2017/2018.

7_skolni_stravovani.pdf 7_skolni_stravovani.pdf (205,54 KB 04.01.2019)

Mandelová,L. – Bischofová,S. – Krbůšková,M. – Kalivodová,M. – Řeháková,J. – Holubová,Z. – Hornová,J. – Měřínská,Z. – Zelníčková,L. – Procházková,J. – Řehůřková,I. –  Ruprich,J.  Rychlé občerstvení – sonda do obsahu tuku, trans – mastných kyselin a obsahu soli.

8_Rychle_obcerstveni.pdf 8_rychle_obcerstveni.pdf (378,18 KB 04.01.2019)

 

J.Ruprich, Brno, 4.1.2019

 

Zdroj: SZÚ