Výsledky monitoringu dietární expozice v roce 2016/17
Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ předkládá výsledky prací z oblasti monitoringu dietární expozice člověka.
Každým rokem publikuje CZVP své výsledky z oblasti monitoringu dietární expozice člověka. I v roce 2018 zveřejnil řadu zajímavých informací, jejichž detaily si můžete prostudovat v detailních materiálech zveřejněných na webu SZÚ. Mimo jiné se můžete dozvědět o historii tohoto dlouhodobého projektu, o expozičních dávkách vybraných organických a anorganických látek, o zjišťování přítomnosti GMO, o obsahu mastných kyselin a soli v tradičních pokrmech rychlého občerstvení, a také o publikacích, které v této souvislosti CZVP zveřejnil. Výsledky jsou veřejné, budeme rádi, pokud je budete citovat ve svých odborných textech.
Pro zájemce o detailní výsledky přikládáme kompletní texty:
1. Souhrn monitoringu dietární expozice
Souhrn_dietarni_expozice_2017.pdf (568,12 KB 04.01.2019)
2. Celková zpráva monitoringu dietární expozice za rok 2016/17
Odborna_dieta_2017.pdf (5,63 MB 04.01.2019)
3. Studie řetězců rychlého stravování
Rychle_obcerstveni_zprava_2017.pdf (2,13 MB 04.01.2019)
4. Přehled publikací souvisejících s monitoringem
Publikace_CZVP_2017_souvisejici_s_monitoringem.pdf (208,57 KB 04.01.2019)
5. Historie monitoringu dietární expozice člověka v ČR
Monitoring_dietarni_expozice_cloveka_duvody_organizace_vysledky.pdf (1,74 MB 04.01.2019)
6. Příspěvky přednesené na 23. konferenci Ústředí monitoringu – Zdraví a životní prostředí, Státním zdravotní ústav, Praha, ve dnech 2. až 4. října 2018.
Všechny tyto práce byly také podpořeny z MZ ČR – RVO (Státní zdravotní ustav – SZÚ, 75010330)
Ruprich,J.-Řehůřková,I. Konceptuální rámec monitoringu dietární expozice člověka.
1_konceptualni_ramec_monitoringu.pdf (265,66 KB 04.01.2019)
Dofková,M.- Blahová,J. – Ruprich,J. Význam analýzy obvyklé distribuce spotřeby potravin v průběhu dne (SAMPLEMON).
2_samplemon.pdf (183,55 KB 04.01.2019)
Řehůřková,I. – Ruprich,J. – Vysloužilová,M. – Řeháková,J. – Hornová,J. – Kavřík,R. – Nevrlá,J.Co také ovlivňuje výkon národa? Jak jsme na tom s expozicí olovu a jódu.
3_olovo_jod.pdf (353,76 KB 04.01.2019)
Krbůšková,M. – Řehůřková,I. – Ruprich,J. Jak lépe standardizovat kulinární úpravu potravin pro monitoring.
4_nutrimon.pdf (191,40 KB 04.01.2019)
Kýrová,V. – Ostrý,V. – Surmanová,P. – Řehůřková,I. – Ruprich,J. GM rýže – nové produkty na trhu – legálně i ilegálně (HYGIMON).
5_hygimon.pdf (187,21 KB 04.01.2019)
Procházková,J. – Surmanová,P. – Řehůřková,I. – Ruprich,J. V jakém systému se využívají data monitoringu dietární expozice na úrovni EU.
6_datex.pdf (260,20 KB 04.01.2019)
Hortová,K. – Bischofová,S. – Martykánová,L. – Mandelová,L. – Krbůšková,M. – Měřínská,Z. – Horáková,K. – Řeháková,J. – Hornová,J.- Nevrlá,J. – Kavřík,R. – Řehůřková,I. – Ruprich,J. Školní stravování vyžaduje adjustaci doporučení – průběh studie v r. 2017/2018.
7_skolni_stravovani.pdf (205,54 KB 04.01.2019)
Mandelová,L. – Bischofová,S. – Krbůšková,M. – Kalivodová,M. – Řeháková,J. – Holubová,Z. – Hornová,J. – Měřínská,Z. – Zelníčková,L. – Procházková,J. – Řehůřková,I. – Ruprich,J. Rychlé občerstvení – sonda do obsahu tuku, trans – mastných kyselin a obsahu soli.
8_rychle_obcerstveni.pdf (378,18 KB 04.01.2019)
J.Ruprich, Brno, 4.1.2019
Zdroj: SZÚ