Výrobci z Jihomoravského kraje si v Hodoníně převzali prestižní ocenění Regionální potravina
Tisková zpráva SZIF
V neděli se u příležitosti konání Jihomoravských dožínek v Hodoníně slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Certifikát si převzalo devět producentů z Jihomoravského kraje, jejichž výrobky zvítězily v jedenáctém ročníku krajské soutěže.
Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2020 získaly tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
|
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Uzený špek z boků |
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, |
Paštika Švestková s Rumem a tymiánem |
|
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Kozí sýr přírodní dlouho zrající |
|
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Kozí mléko „SEDLÁK“ |
|
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Koláč ze skanzenu |
|
6. |
Cukrářské výrobky |
Větrník |
|
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
Tuřanská zelná šťáva |
|
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé |
Znojemské kdoule extra džem |
|
9. |
Ostatní |
Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní |
„Soutěže Regionální potravina se pravidelně s našimi výrobky účastníme a každé ocenění je pro nás nejen závazkem do budoucna, ale také důkazem, že naše práce má smysl a děláme ji dobře. Věříme, že pokud se zemědělství dělá s láskou, ve finálních produktech je to znát,“ říkají majitelé Eva a Jan Sedlákovi, kteří letos uspěli v soutěži s Kozím mlékem „SEDLÁK“. Zemědělství a chovu koz se věnují třicet let a v současné době obhospodařují zhruba padesát hektarů půdy. Na zhruba polovině z této plochy se od jara do podzimu pase stádo stopadesáti koz, na zbylé ploše pěstují ječmen, oves, triticale a vojtěšku pro výrobu senáže.
Slavnostního předávání se účastnili náměstek Jindřich Fialka za Ministerstvo zemědělství a ředitel Regionálního odboru Brno Václav Říha za Státní zemědělský intervenční fond.
Značku Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF