Bezpečnost potravin

Vylepšené fágy by mohly bojovat proti rezistentním bakteriím

Vydáno: 8. 10. 2019
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

V současném světě čelíme stále rozsáhlejším rezistencím bakterií na antibiotika. Odborníci hledají pomoc, kde jen mohou. Velmi slibné jsou v tomto směru bakteriofágy, tedy viry, které infikují bakterie, a proto jsou vlastně našimi spojenci proti bakteriálním infekcím.

Fágy zabíjejí bakterie jinak, než antibiotika. Mohou cílit na specifické kmeny bakterií a ostatní bakterie nechají na pokoji, což představuje v léčbě velkou výhodu. Fágů je na Zemi nesmírně mnoho a nejspíš existují fágy na každou bakterii. Bývá ale obtížné je nalézt a přizpůsobit k léčbě.

Bioinženýři MIT proto vyvinuli postup, který umožňuje rychle naprogramovat bakteriofágy na zabíjení různých kmenů bakterií E. coli prostřednictvím mutací virového proteinu, který zajišťuje připojení k bakterii. Badatelé rovněž zjistili, že vylepšené fágy méně provokují rozvoj rezistence u bakterií.

Timothy Lu a jeho kolegové svým výzkumem reagují na neustále se zhoršující situaci s bakteriálními rezistencemi ve zdravotnictví. Fágy se podle nich svými možnostmi v léčbě velmi liší od antibiotik a neměly by je zcela nahradit, spíše je doplnit.

Badatelé vytvořili několik typů vylepšených fágů, které dovedou v laboratorních podmínkách likvidovat kmeny E. coli. Jeden z nich zvládne zabíjet bakterie E. coli dvou kmenů z kožní infekce myši, které jsou jinak rezistentní na některé přírodní fágy.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací najdete zde:

 

Zdroj článku: Gate2Biotech