Bezpečnost potravin

Víte, že i droždí je potenciálním zdrojem vitaminu D? Ale…

Vydáno: 12. 7. 2018
Autor: SZÚ, CZVP

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ o dalším možném zdroji vitaminu D

CZVP-SZÚ za uplynulý rok publikovalo celkem šest aktualit zaměřených na možné zdroje vitaminu D ve stravě. První z nich se týkala vyšších hub obsahující prekurzor vitaminu D (ergosterol), který se může vlivem UVB záření na vitamin D, přesněji na vitamin D2 (ergokalciferol), přeměnit. V dnešním článku bychom se zaměřili na další potenciální jednobuněčný „houbový“ zdroj vitaminu D2, a to na DROŽDÍ. Řada populárních článků na internetu uvádí, že je tato potravina výborným zdrojem jednak vitaminů skupiny B, ale také vitaminu D. To ale není pravda, pokud se nejedná o droždí ošetřené UVB zářením, což se standardně při jeho výrobě (zatím) neděje. Proč? Více informací naleznete v článku níže.  

7_Vitamin_D_Drozdi_JR.pdf 7_Vitamin_D_Drozdi_JR (pdf, 359,34 KB 12.07.2018)

Bischofová, S. – Ruprich, J.
CZVP Brno

Zdroj: SZÚ

 


Foto: Shutterstock

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):