Veřejná konzultace EFSA: přehodnocení rizika bisfenolu A (BPA) v potravinách
Konečný termín pro podávání písemných připomínek je 8. února 2022.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska o přehodnocení zdravotních rizik pro spotřebitele v souvislosti s přítomností bisfenolu A (BPA) v potravinách.
Zájemci mohou předložit své komentáře do 8. února 2022.
Více se lze dozvědět zde:
- https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/publicconsultation2/a0l1v00000E8BRD/pc0109
- https://www.efsa.europa.eu/en/news/bisphenol-efsa-draft-opinion-proposes-lowering-tolerable-daily-intake
Bisfenol A (BPA) je chemická látka, která se používá k výrobě polykarbonátových plastů, z nichž se mohou vyrábět některé materiály určené pro styk s potravinami, jako jsou dávkovače vody nebo předměty pro výrobu potravin. BPA se také používá k výrobě epoxidových pryskyřic, z nichž se vytvářejí ochranné povlaky a výstelky pro potravinové a nápojové plechovky. Malá množství BPA mohou migrovat z materiálů určených pro styk s potravinami do potravin a nápojů.
Zdroj: EFSA