Bezpečnost potravin

Veřejná konzultace EFSA: Návrh hodnocení rizik fluoridu v potravinách a pitné vodě

Vydáno: 2. 1. 2025
Autor: KM EFSA

Foto: Shutterstock

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) veřejně konzultuje návrh hodnocení potenciálních rizik plynoucích z příjmu fluoridu z pitné vody, stravy, fluoridované kuchyňské soli a (požitých) fluoridovaných výrobků pro zubní péči. Hodnocení nezahrnuje lokální (povrchové) používání fluoridovaných výrobků pro péči o ústní dutinu.

Veřejná konzultace úřadu EFSA je otevřena do 9. února a navazuje na předchozí veřejnou konzultaci k návrhu protokolu o fluoridu, která proběhla v roce 2022.

V hodnocení je navržena bezpečná úroveň příjmu 3,3 mg/den pro těhotné ženy, která platí pro všechny věkové skupiny od 9 let věku. Tento údaj je odvozen od možných účinků na vyvíjející se centrální nervovou soustavu plodu.

Odborníci úřadu EFSA dospěli k předběžnému závěru, že tyto účinky se začínají projevovat při hladině 1,5 miligramu na litr (mg/l) pitné vody nebo vyšší, což je zákonný limit v Evropské unii. Při nižších hladinách fluoridu jsou důkazy o možných souvislostech rozporuplné a pro vyvození jednoznačných závěrů nedostatečné. Koncentrace zjištěné v pitné vodě v evropských zemích jsou obvykle nižší než 0,3 mg/l.

Ve stanovisku jsou rovněž navrženy tolerovatelné horní hranice příjmu pro kojence a malé děti: 1 miligram denně (mg/den) pro kojence ve věku 0-12 měsíců, 1,6 mg/den pro děti ve věku 1-3 let a 2 mg/den pro děti ve věku 4-8 let. Tyto horní hodnoty jsou spojeny s rizikem zubní fluorózy (zabarvení zubů) a chrání tyto věkové skupiny před všemi dalšími možnými nežádoucími účinky.

Evropská komise požádala úřad EFSA, aby posoudil rizika pro lidské zdraví, proto se toto posouzení nezabývá přínosem fluoridu pro zdraví zubů.

Vědecký výbor úřadu EFSA prověřil přibližně 20 000 vědeckých prací z období 2005-2024 a dokončil důkladný přezkum nejvýznamnějších 152 studií na lidech a 81 studií na zvířatech.

Úřad EFSA uvítá zpětnou vazbu k návrhu hodnocení, použitému přístupu a jakýmkoli dalším vědeckým informacím, které by mohly být použity při dokončování hodnocení rizik, které je v současné době naplánováno na rok 2025.

Další informace:

Zdroj: EFSA