Bezpečnost potravin

Veřejná konzultace EFSA: aktualizace hodnocení zdravotního rizika chloristanu v potravinách

Vydáno: 17. 12. 2024
Autor: KM EFSA

Foto: Shutterstock

Konečný termín pro podávání připomínek a komentářů je 11. února 2025

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska týkajícího se rizik pro veřejné zdraví spojených s přítomností chloristanu (angl. perchlorate) v potravinách. Tato práce reaguje na žádost Evropské komise o přehodnocení rizik s ohledem na nová data a aktualizovanou metodologii, které byly k dispozici od hodnocení EFSA z roku 2014.

V rámci přezkoumání odborníci aktualizovali tolerovatelný denní příjem (TDI) pro chloristan z 0,3 na 1,4 µg/kg tělesné hmotnosti. Tato změna odráží použití nedávného modelu, který poskytuje větší přesnost při hodnocení účinků různých dávek chloristanu na jednotlivce.

Odborníci dospěli k předběžnému závěru, že při současných úrovních expozice nehrozí žádná zdravotní rizika pro běžnou populaci.

V rámci veřejné konzultace jsou zájemci vyzváni k zaslání svých písemných připomínek do 11. února 2025.

Více se lze dozvědět zde: Public Consultation

Hlavním zdravotním rizikem spojeným s chloristanem je jeho vliv na funkci štítné žlázy. Chloristan může inhibovat příjem jódu štítnou žlázou, což je klíčové pro produkci hormonů. Pro plod a kojence jsou hormony štítné žlázy zásadní pro normální růst a vývoj centrálního nervového systému. Chloristan se do životního prostředí dostává prostřednictvím zemědělských postupů, např. při použití hnojiv. Vzniká také při průmyslové výrobě a recyklaci pyrotechniky. Při aplikaci na plodiny, zejména listovou zeleninu jako je např. špenát či hlávkový salát, se může chloristan v rostlinách akumulovat. Maximální limity pro chloristan v některých potravinách (např. ovoce a zelenina nebo potraviny pro kojence a malé děti) jsou stanoveny v nařízení 2023/915.

Zdroj: EFSA