Bezpečnost potravin

Vegetariánství a zdraví

Vydáno: 5. 11. 2021
Autor: Společnost pro výživu

Přehledová práce publikovaná v časopise Výživa a potraviny 5/2021

 

Abstrakt
Obliba vegetariánství v jeho různých podobách v posledních letech narůstá, stejně jako jeho mnohdy nekritická propagace v médiích. Observační studie ukazují nižší rizikové faktory metabolických a kardiovaskulárních onemocnění, nižší riziko výskytu nádorových onemocnění a ischemické choroby srdeční a úmrtí na ischemickou chorobu srdeční u vegetariánů ve srovnání s nevegetariány. Vegetariánství ale může souviset s vyšším výskytem zlomenin kostí, psychickým zdravím a zejména veganství může vést k projevům specifických nedostatků některých živin. Vyloučení živočišných potravin ze stravy samo o sobě nezajistí její dobrou kvalitu. Pro zajištění nutriční adekvátnosti rostlinné diety jsou potřebné znalosti konzumentů o vhodném složení stravy a měli by ji konzultovat s odborníky.

Autorka článku: MUDr. Kudlová Eva, CSc., Ústav hygieny a epidemiologie, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

 

 

Zdroj: Společnost pro výživu

Foto: Shutterstock