Vedle zlatého prasátka…zlaté brambory
Informace organizace Biotrin o tzv. "zlatých bramborách" se zvýšeným obsahem karotenoidů a xantofylů.
O letošních Vánocích se s nimi ještě nesetkáme, ale během pár let by se mohlo stát, že budou běžnou součástí štědrovečerních zvyků stejně jako zlaté prasátko. Po zlaté rýži a banánech totiž představili vědci světu další zbraň v boji proti deficienci vitamínu A, tzv. „zlaté brambory“.
Tuto plodinu si výzkumníci nevybrali jen tak náhodou. Brambory jsou třetí nejrozšířenější potravinou na světě. V rozvinutých i rozvíjejících se zemích patří mezi základní složky potravin, které jsou snadno a finančně dostupné. Výhodou je vysoký podíl škrobu a vitamínu C. Na druhou stranu jim však chybí vyšší obsah vitamínu A a E, které jsou nezbytné pro eliminaci nemocí spojených s nedostatkem těchto vitamínů v rozvíjejících se zemích.
Proto vědci ze Státní univerzity v Ohiu ve spolupráci s vědci z Italské národní agentury pro nové technologie vyvinuli tzv. zlaté brambory se zvýšeným obsahem karotenoidů a xantofylů. Také zkoumali využitelnost těchto živin z vařených běžných brambor a ze zlatých brambor v průběhu lidského zažívání. Výsledky ukazují, že konzumace 150 g zlatých brambor poskytuje dětem 42 % doporučené denní dávky vitamínu A a 34 % vitamínu E. Stejná porce by u žen v reprodukčním věku pokryla 15 % doporučené denní dávky vitamínu A a 17 % vitamínu E.
Zlaté brambory jsou tedy nadějným příslibem národních i mezinárodních programů cílených na prevenci nedostatku vitamínu A a E u dětí a rizikových skupin lidí v rozvíjejících se zemích světa.
A možná se jednou objeví i jako nedílná složka tradičního štědrovečerního bramborového salátu na našich stolech.
Zdroj:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0187102 http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=15967
Zdroj článku: Biotrin