Bezpečnost potravin

Vědci nalezli způsob, jak v bramborách vypnout toxiny

Vydáno: 6. 1. 2025
Autor: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock

Mezinárodní tým odborníků vymyslel, jak z bramborových hlíz odstranit toxické látky, aby byly bezpečnější pro konzumaci a snadněji skladovatelné. Tento průlom molekulárních inženýrů by mohl snížit množství odpadu z brambor i usnadnit moderní způsoby pěstování této plodiny.

Lilek brambor produkuje toxiny jako součást ochrany proti herbivorům. Jsou mezi nimi i steroidní glykoalkaloidy (SGA), jejichž typickým představitelem je solanin. Nacházejí se ve větších množstvích v zelených částech rostliny, včetně slupek hlíz a míst, kde hlízy klíčí. Díky nim jsou hlízy méně bezpečné pro herbivory, bohužel také včetně nás.

Jak řekl Adam Jozwiak z UC Riverside, SGA látky jsou zásadní pro odrazování herbivorů. Současně jsou ale nepříjemné i pro lidské strávníky. Jejich týmu se povedlo odhalit biosyntetickou dráhu, s jejíž pomocí lze soustředit produkci těchto toxinů pouze do listů lilku a hlízy zůstanou bezpečné.

Výzkum se soustředil na protein GAME15, který hraje klíčovou roli v řízení produkce toxinů v lilku. Tento protein funguje jako enzym i jako prostorový organizátor, který uspořádá ostatní enzymy do molekulární manufaktury, která vyrábí látky SGA a současně jim brání pronikat do míst, kde jsou nežádoucí.

Pokud vzniknou rostliny lilku, které budou produkovat tyto toxiny například v listech a nikoliv ve hlízách, bude možné jejich hlízy nejen bez obav vařit, ale také skladovat vystavené slunečnímu záření, aniž by to ovlivnilo jejich toxicitu.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Growing safer spuds: Removing toxins from potatoes

Zdroj: Gate2Biotech