Bezpečnost potravin

Ve Švédsku onemocnělo salmonelózou 15 osob po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa

Vydáno: 25. 2. 2022
Autor: Food Safety News

Informace švédského úřadu pro bezpečnost potravin

Foto: Shutterstock

Na přelomu ledna a února 2022 onemocnělo ve Švédsku více než 12 osob kvůli infekci baktérií Salmonella poté, co snědli nedostatečně tepelně zpracované hamburgery.

Místní úřad pro bezpečnost potravin a regionální úřad pro veřejné zdraví v Jämtland Härjedalen vyšetřovaly ohnisko s 15 případy salmonelózy, kde k nákaze došlo při společném obědě v hotelové restauraci.

Epidemie Salmonella Enteritidis se objevila mezi studenty a učiteli střední školy Fjällgymnasiet v průběhu lyžařského výcviku v severním Švédsku. Na základě informací od 11 pacientů byl prvním datem začátku onemocnění 28. leden a posledním 4. únor. Věkové rozmezí pacientů bylo 17 až 57 let. Onemocnělo 10 mužů a jedna žena, všichni byli ze severního Švédska.

Všichni nemocní měli společné jídlo, při kterém se konzumovaly karbanátky z mletého masa. Někteří z těch, kteří jedli oběd, uvedli, že hamburgery byly zjevně nedopečené.

Po zjištění přítomnosti bakterie Salmonella ve vzorcích mletého masa provedly místní úřady další dohledání implikované šarže zmrazeného hovězího a vepřového masa, které odhalilo, že maso pochází z Polska.

Bakterie Salmonella byla nalezena ve třech ze šesti vzorků masa. Další riziko nákazy a onemocnění lidí již nehrozí, protože závadné šarže byly distribuovány pouze do restaurací a všechny již byly z restaurací staženy.

O bakterii Salmonella

Potraviny kontaminované bakteriemi Salmonella obvykle nevypadají, nevoní ani nechutnají jako zkažené. Onemocnět po infekci bakterií Salmonella může kdokoli. Přičemž kojenci, děti, senioři a lidé s oslabeným imunitním systémem jsou podle CDC* vystaveni vyššímu riziku závažného průběhu onemocnění, protože mají slabší imunitní systém.

Každý, kdo má rozvinuté příznaky infekce bakterií Salmonella z jídla, by měl vyhledat lékařskou pomoc. Nemocní lidé by měli informovat své lékaře o možné expozici bakteriím Salmonella, protože k diagnostice salmonelózy jsou nutné speciální testy. Příznaky infekce salmonelou mohou napodobovat jiná onemocnění, což často vede k nesprávné diagnóze.

Příznaky infekce salmonelou mohou zahrnovat průjem, křeče v břiše a horečku během 12 až 72 hodin po požití kontaminovaného jídla. Zdraví dospělí jedinci jsou obvykle nemocní čtyři až sedm dní. V některých případech však může být průjem při salmonelóze tak závažný, že pacienti vyžadují hospitalizaci.

Starší lidé, děti, těhotné ženy a lidé s oslabeným imunitním systémem (jako jsou pacienti s rakovinou), mají větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine těžký průběh onemocnění a vážné, někdy život ohrožující stavy.
Naopak někteří lidé, kteří se nakazí, tak neonemocní a nevykazují žádné příznaky. Přesto však mohou šířit infekci na ostatní.

Zdroj: foodsafetynews.com

 

Poznámka:
*CDC – Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (Centers for Disease Control and Prevention) je federální agentura USA, která se zabývá veřejným zdravím na celonárodní úrovni.