Bezpečnost potravin

Varování spotřebitelům: Potravinářská inspekce zjistila cukrovinku nebezpečnou pro osoby trpící alergií na lepek

Vydáno: 2. 5. 2019
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 2. 5. 2019

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v maloobchodní provozovně THI THUY CAO, Jihoslovanská 2455/1 v Prostějově nevyhovující potravinu „Vangusto MANDARINKOVÉ MARSHMALLOW“ v balení 200g.

Analýza SZPI u odebraného vzorku prokázala přítomnost lepku v koncentraci 1 638 miligramů na kilogram (mg/kg). Výrobce na obalu uvedl informaci „Výrobek může obsahovat stopové množství lepku“. Zjištěná koncentrace lepku v potravině byla více než 30x vyšší, než je množství uznatelné jako „stopy“.

Spotřebitelé byli klamáni uvedením nepravdivé informace na obalu a potravina tak může způsobit zdravotní komplikace osobám s alergií a intolerancí na lepek. SZPI důrazně doporučuje uvedené skupině spotřebitelů, aby předmětnou šarži potraviny nekonzumovali.

Nevyhovující potravina nesla označení s datem minimální trvanlivosti do 12. 06. 2019, jejím výrobcem je společnost Z.P.H.U. „Vangusto“ Zygmunt Podlewski, ul. Wieluńska 126 A, 98-330 Pajeczno, Polsko.

Inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty.

 

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633         
Zdroj: SZPI

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):