Bezpečnost potravin

Varování před konzumací jílu

Vydáno: 1. 7. 2011
Autor:

FSA varuje zejména těhotné ženy. Jíl může obsahovat nadměrné množství arzénu a olova.

Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) varuje těhotné ženy před konzumací jílu, neboť může obsahovat velké množství toxických látek, které jsou škodlivé pro jejich dítě.
Jíl někdy konzumují těhotné ženy v Asii a Africe, které věří, že jeho konzumace během těhotenství  je prospěšná. Není známo, v jaké míře se jíl konzumuje ve Velké Británii, avšak výzkum provedený v nedávné době De Montfort University odhalil, že na pultech v Birminghamu, Leicestru a Lutonu se objevily výrobky jílu importovaného z Bangladéše.
Testy vzorků tohoto jílu (baked clay) ukázaly na vysoký obsah olova a arzénu. Nadměrný příjem arzénu je spojen se zvýšeným rizikem rakoviny plic, kůže a močového měchýře. Expozice olovem u těhotných žen vede k vývojovým poruchám mozku u dětí (snížení inteligence).
FSA spolupracuje se zdravotníky a místními autoritami na osvětě tak, aby si spotřebitelé byli vědomi nebezpečí. Pokud někdo konzumoval tyto výrobky a nyní má obavy, měl by kontaktovat svého lékaře.

Zdroj: FSA