V chladírně uzenin bylo moc teplo
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 11. 9. 2014.
V tržnici v Lanškrouně (Pardubický kraj) se u jednoho prodejce rojil hmyz kolem 115 ks salámů a 90 ks klobás a výrobky nebyly správně označeny. Ve Zlínském kraji, na tržním místě ve Svárově, inspektoři krajské veterinární správy ukončili prodej 10 kg mléčných výrobků (uzené sýry, korbáčiky, parenice a brynza) z důvodů nevyhovující teploty, zhruba o 10 °C více, než deklaroval výrobce. V obou případech bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.
V chladírně uzenin v Jihlavě veterináři zjistili, že uzené maso bylo uloženo mimo chladicí vitrínu, při teplotě 25,4 °C, a navíc bez ochrany před kontaminací. Dále zde měl někdo z personálu uložené soukromé potraviny (houby a sýry), které byly uloženy společně s masnými výrobky, jež byly skladovány při teplotě přes 15 °C. Byla uložena pokuta na místě.
Podobná situace byla v prodejně v Brně, kde různé masné výrobky uchovávali při teplotě prostředí přes 22 °C, bez ochrany před kontaminací. I zde bylo nařízeno stažení z prodeje a zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.
Problémy veterinární inspektoři zjišťují čas od času i při označování výrobků. V Pražské tržnici v neregistrované provozovně zjistili 240 neoznačených slepičích vajec, 80 křepelčích a zhruba 60 kg drůbežího masa. Toto množství překročilo malá množství prodávaná přímo od chovatele, jak je stanoveno vyhláškou č. 289/2007. I v tomto případě bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty. Další neregistrovanou prodejnu zjistili veterináři v Pardubickém kraji v Semíně a zde nařídili neškodně odstranit (zlikvidovat) zhruba 50 kg výrobků, u kterých nebyly k dispozici doklady o původu. Samozřejmě tento provozovatel musí být registrován!
Ve Středočeském kraji veterináři nařídili provozovateli z Kladna zlikvidovat zhruba 110 kg prošlého kuřecího masa.
Toto je ukázka některých zjištění při veterinárních kontrolách za posledních 10 dní.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Zdroj: SVS ČR