V červenci pražští hygienici zkontrolovali 167 provozoven stravovacích služeb
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) letos v červenci provedla celkem 167 kontrol provozoven poskytujících stravovacích služeb (viz graf č. 1). Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 26 finančních sankcí v celkové výši 140 000,- Kč. Oproti stejnému období loňského roku pražští hygienici zkontrolovali o 43 provozoven více, současně navíc uložili dvě finanční sankce. 25 kontrol v červenci hygienici provedli na základě podnětů od veřejnosti. Ty se převážně týkaly nedostatečné provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven stravovacích služeb.
Graf č. 1:
Zdravotní problémy po požití pokrmu v provozovně mohou lidé hlásit prostřednictvím formuláře na internetových stránkách pražské hygieny
Státní zdravotní dozor prováděný hygienickou službou v provozovnách poskytujících stravovací služby je velmi důležitou prevencí v předcházení případným zdravotním problémům konzumentů. Jedině dodržování zásad správné hygienické praxe může minimalizovat potenciální rizika kontaminace nabízených pokrmů nežádoucími mikroorganismy. Letos v červenci pražští hygienici šetřili 17 podezření na zdravotní obtíže zákazníků provozoven po požití pokrmu, o 7 víc než v červenci roku 2022. Šetřením se nakonec jako oprávněných letos v červenci ukázalo 11 těchto případů.
A co může ke zdravotním problémům konzumentů například vést?
Letos v červenci pražští hygienici v jedné z provozoven objevili ve znečištěném mrazícím zařízení potraviny, které společně skladovány být nemají. V jiném podniku potraviny dokonce skladovali na hygienickém zařízení a na zemi. V přípravně zeleniny dalšího zařízení hygienici ve znečištěném dřezu objevili nedopalek od cigarety, kouření personálu i návštěvníků je přitom u nás v provozovnách stravovacích služeb striktně zakázané. Personál některých subjektů má obecně s dodržováním čistoty velké problémy: jak jinak si vysvětlit špinavé stěny a podlahu v kuchyni pod pracovními stoly nebo špinavý akumulační zákryt vzduchotechniky nad sporákem v kuchyni s viditelnými kapkami mastnoty a prachovými částicemi. V předchozích větách popisované zakázané praktiky jsou z pohledu hygienické služby absolutně nepřípustné. Fotodokumentace zařazena níže v této zprávě.
V červenci 2023 patřily mezi nejčastější pochybení proti pravidlům správné hygienické praxe:
● | nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací; |
● | nedostatky v provozní hygieně; |
● | nedostatky ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory; |
● | nedostatky ve skladování potravin; |
● | nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů; |
● | nedostatky v dodržování postupů na zásadách HACCP. |
Graf č. 2:
Stručná statistická tabulka s počty kontrol, výšemi sankcí – jednotlivá období roku 2023:
Vybrané fotografie z konkrétních kontrol HSHMP za červenec 2023::
Foto č. 1 – špinavý akumulační zákryt vzduchotechniky nad sporákem v kuchyni s viditelnými kapkami mastnoty a prachovými částicemi
Foto č. 2 – špinavé stěny a podlaha v kuchyni pod pracovními stoly
Foto č. 3 – znečištěný dřez a známky kouření v přípravně zeleniny – ve dřezu nedopalek od cigarety
Foto č. 4 – nevhodné skladování potravin na hygienickém zařízení a na zemi
Foto č. 5 – nesourodé skladování potravin v znečištěném mrazícím zařízení
V Praze 29. 8. 2023
Hygienická stanice hlavního města Prahy, odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Zdroj: HSHMP