Bezpečnost potravin

Ústecký kraj vyhlásil své vítěze v soutěži Regionální potravina 2020

Vydáno: 26. 8. 2020
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

Soutěž Regionální potravina 2020 je ve finále. Poslední kolo jedenáctého ročníku soutěže proběhlo v Ústeckém kraji. O prestižní ocenění, které je zárukou kvality zemědělských nebo potravinářských výrobků, se v tomto regionu ucházelo celkem 186 produktů od 43 výrobců. Hodnotitelská komise vybrala vítěze ve všech devíti kategoriích. 

Členové hodnotící komise, kterou tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR, navrhli udělit značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2020 těmto výrobkům:     

 

Kategorie: 

Výrobek a výrobce: 

1.

Masné výrobky tepelně opracované

SVĚTLÁ LAHŮDKOVÁ TLAČENKA
Vojtěch Strauss, Most 

2. 

Masné výrobky trvanlivé,
tepelně neopracované,
konzervy a polokonzervy

KRŮTÍ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ
Petr Mančík, Most

3. 

Sýry, včetně tvarohu

PŘÍRODNÍ SÝR S ČESNEKEM
Martin Honza, Růžová

4. 

Mléčné výrobky ostatní 

ŽERVÉ
Barbora Marešová, Břvany

5. 

Pekařské výrobky,
včetně těstovin

Makovec bez mouky
Jaroslava Michalcová,
Roudnice n. Labem

6.

Cukrářské výrobky,
včetně cukrovinek

Špaldový medovník „MEĎÁK“
Dubský perník s.r.o.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje 

MONOPOL KARLÍK
Pivovar Monopol s.r.o.

8. 

Ovoce a zelenina v čerstvé
nebo zpracované formě

Švestky s portským vínem
David Netolický, Jirkov

9. 

Ostatní 

Srnčí tokáň 66% masa 
Hynek Jirman, Dolní poustevna

 

„Odborná komise neměla ani v letošním ročníku snadné rozhodování. O účast v soutěži byl opět velký zájem. Počet přihlášených výrobků byl dokonce rekordní a v rámci konání celé soutěže také nejvyšší ze všech krajů. Nejpočetnější kategorií byla kategorie Ostatní s počtem 35 výrobků od 12 producentů,“ říká krajská koordinátorka Monika Plachá z Okresní agrární komory Most. Certifikáty si ocenění výrobci převezmou 11. září na výstavě Zahrada Čech. 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství ČR a má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond. 

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. 

Spotřebitelé v současné době mohou vybírat ze 407 oceněných produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

 

Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF 

Zdroj: SZIF