Bezpečnost potravin

Unikátní metoda monitoringu škůdců pomocí akustických signálů

Vydáno: 29. 4. 2022
Autor: VÚRV

Výsledky z 6letého výzkumného projektu byly představeny 1. dubna 2022 na semináři VÚRV.

Nedílnou součástí zemědělské činnosti je bezpečné skladování sklizené produkce, neboť škůdci mohou způsobovat ztráty nejen v průběhu vegetace, ale i po sklizni v samotných skladech. Ty se dle vědců z Výzkumného ústavu rostlinné výroby mohou vyšplhat až k hranici 10 %. I tato skutečnost stála za vznikem spolupráce se Správou státních hmotných rezerv ČR, jejíž cílem bylo dosáhnout zlepšené kvality skladování, a to za využití inovativního monitorovacího zařízení, které přítomnost škůdců má odhalit včas na základě jimi vydávaných zvuků. Výsledky z 6letého výzkumného projektu (2016–21) s názvem „Technologie pro dlouhodobé strategické skladování hmotných rezerv (obilnin, luštěnin)“ byly představeny 1. dubna 2022 na semináři v Aule VÚRV…

Celý článek publikovaný v časopise Agromanuál si můžete stáhnout zde

 

Zdroj: VÚRV