Tuňák v konzervě má zdravotní výhody a nevýhody z hlediska omega-3 mastných kyselin
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ
Rybí konzervy patří k oblíbeným výrobkům, když chceme připravit třeba rychlou, zdravou, letní večeři a zrovna nemáme po ruce čerstvou rybu. Už se Vám stalo, že jste se zastavili před regálem a váhali jste, kterou si vybrat? Jaká je „lepší“ nejen chuťově, ale i z pohledu zdraví − jestli ta ve vlastní šťávě, či ve slunečnicovém, olivovém, řepkovém nebo jiném oleji? Pokusili jsme se shrnout, která je vhodnější z pohledu poměru omega-6 a omega-3 mastných kyselin (MK). Tuňák sám o sobě je dobrým zdrojem omega-3 MK a má i žádoucí poměr zmíněných kyselin. Rostlinný olej v konzervě, pokud jste zvyklí ho konzumovat, může optimální poměr MK i změnit. Článek Vám usnadní „nákupní“ volbu.
Doporučení pro spotřebitele
1. Pokud dostanete chuť na rybu, preferujte vždy
- Čerstvého či mraženého tuňáka, popř. jinou rybu, kterou si sami upravíte dle libosti.
2. Chcete-li sáhnout po pohotové variantě, když ta čerstvá zrovna není po ruce, volte
- Tuňákové (obecně rybí) konzervy ve vlastní šťávě. Mají sice (jako jakákoliv jiná rybí konzerva) trochu soli, ale obsah ω-3 MK a poměr MK není ovlivněn přidaným olejem.
3. Když preferujete spíše varianty v oleji, např. do salátů, volte
- Konzervy ideálně v řepkovém, případně v olivovém oleji. Zde je poměr ω-6 ku ω-3 MK v souladu s výživovým doporučením.
Celý článek je zde:
© Jandlová M., Bischofová S., Ruprich J: Jaká tuňáková konzerva je „nejlepší“ z pohledu poměru omega-6 a omega-3 mastných kyselin
- Tunakove_konzervy (pdf, 796.28 KB, 28.07.2021, 12:16)
prof. J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 28.7.2021
Zdroj: SZÚ