Test vanilkové zmrzliny 2022
Test spotřebitelské organizace dTest
Foto: Shutterstock
V letní sezóně přinášíme test vanilkové zmrzliny. Zaměřili jsme se na velká vaničková balení, která podle statistik patří mezi nejčastěji nakupované. Ostatně samotná vanilková příchuť se řadí k nejoblíbenějším.
Do testu jsme plánovali zařadit zmrzliny všech možných kategorií: smetanové i ty s rostlinným tukem. Dobrá zpráva je, že smetanové krémy v nabídce výrazně převažovaly. Dále nás potěšilo, že v našem výběru 12 zmrzlin většina deklarovala, že za svou vanilkovou vůni vděčí přírodnímu vanilkovému aromatu.
V laboratoři jsme nechali ověřit poctivost zmrzliny z několika úhlů pohledu. Asi nejzajímavější sada zkoušek zkoumala, zda zmrzlina obsahuje skutečně přírodní vanilku. Ověření probíhalo ve třech krocích, kdy se pátralo po přírodním vanilinu, umělém vanilkovém aromatu a nakonec se u přírodního vanilinu pomocí izotopové analýzy potvrzoval jeho autentický přírodní původ. Výsledky těchto zkoušek nebyly příliš přesvědčivé. Z deseti zmrzlin, které se na etiketě hlásily k přírodní vanilce, dokázala zkouškou úspěšně projít pouze jediná. U čtyřech vzorků se přírodní vanilin nenašel a u dalších nebylo možné potvrdit jeho přírodní původ.
Další zkouška kontrolovala obsah tuku a ověřovala, zda smetanové zmrzliny neobsahují stopy rostlinných tuků. V tomto případě jsme na nic podezřelého nepřišli.
Na závěr zmrzliny prošly řadou praktických zkoušek: senzorickým hodnocením a testem stability. Ochutnávka neodhalila žádné zásadní prohřešky a hodnotitelé byli se zmrzlinami víceméně spokojeni. Při zkoušce stability se však ukázalo, že některé mražené krémy odtávají a odkapávají výrazně rychleji než ostatní. Nižší stabilita zmrzliny je nepraktická zejména při konzumaci.
Publikováno v časopise dTest 8/2022
Zdroj: dTest