Bezpečnost potravin

Test tradičního pomazánkového 2023

Vydáno: 2. 2. 2023
Autor: dTest

Spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat 15 výrobků tradičního pomazánkového.


Ilustrační foto

Přejmenovalo se už před více než osmi lety, přesto pro řadu spotřebitelů stále zůstává pomazánkovým máslem. Dnes se této československé specialitě správně říká tradiční pomazánkové a pod tímto poněkud nedokončeným názvem jej najdete i v chladicích pultech. V laboratoři jsme nechali zkontrolovat, zda si pod novou tváří dokázalo zachovat svou dřívější kvalitu. Můžeme prozradit, že jeden z výrobků nedopadl dobře.

V dobách, kdy ceny másla vytrvale rostou, se řada spotřebitelů poohlíží po lacinější alternativě. Jednou z nich se zabývá aktuální nezávislý laboratorní test tradičního pomazánkového, kterému možná ještě řada spotřebitelů pořád říká pomazánkové máslo.

Do laboratoře jsme tentokrát vyslali 15 výrobků reprezentujících jednak klasické neochucené tradiční pomazánkové a také pomazánky s pažitkou. V našem výběru nechyběly vyhlášené značky, jako například Olma, Madeta či Choceňská mlékárna. Pozornost jsme však věnovali i privátním značkám obchodních řetězců Billa, Kaufland, Lidl, Penny a Rohlík. Akreditované laboratorní analýzy ověřovaly, jak výrobci ctí předepsaná pravidla pro minimální obsah tuku a sušiny. Kromě toho všechny výrobky prošly senzorickým hodnocením, měřením obsahu soli a mikrobiologickými zkouškami. Jen tak lze objektivně poznat nejlepší tradiční pomazánkové.

Čisté, chutné, ale občas mají problémy s tukem
Nejméně náročnou výzvou byly mikrobiologické zkoušky. Marné pátrání po nežádoucích koliformních bakteriích a plísních bez pochybností potvrdilo, že výroba tradičního pomazánkového probíhá z hygienického hlediska bezchybně. Vcelku hladce tradiční pomazánková proklouzla i senzorickým hodnocením. Komise zkoumající chuť, vůni, vzhled a konzistenci výrobků zaznamenala významnější nedostatek pouze u jediného vzorku.

Největší problémy laboratoř odhalila při měření obsahu tuku. Vyhláška č. 397/2016 Sb. pro tradiční pomazánková předepisuje minimálně 31% obsah mléčného tuku. Tento požadavek jeden ze vzorků nedodržel a z důvodu příliš nízkého obsahu tuku v našem testu úplně propadl. Dobrou zprávou z této zkoušky však bylo, že všechny výrobky obsahovaly pouze mléčný tuk a žádný jiný.

 



Zdroj: dTest (www.dtest.cz/clanek-9966/test-tradicniho-pomazankoveho-2023)