Bezpečnost potravin

Test těstovin 2019 – vřetena

Vydáno: 18. 1. 2019
Autor: dTest

Nezisková organizace dTest testovala 23 vzorků vřeten různých typů těstovin.

První potravinový test letošního roku věnujeme těstovinám. Proč jim? Do nového roku možná někteří vstupují se snahou ozdravit svůj životní styl a přitom „odlehčují“ jídelníček právě těstovinami. Na 23 vzorcích vřeten jsme prozkoumali kvalitu různých typů těstovin – semolinových, vaječných, bezvaječných i bezlepkových. Nejvíce nedostatků a slabin odhalila ochutnávka, ovšem narazili jsme i na lepek v bezlepkových těstovinách.

Lednový test jsme věnovali těstovinám a vybrali jsme druh, který mají podle průzkumů čeští spotřebitelé nejraději – fusilli neboli vřetena. Snažili jsme se o co nejširší pokrytí nabídky na trhu, proto jsme pro test vřeten vybrali těstoviny z měkké i tvrdé pšenice, druhy vaječné a bezvaječné a také několik speciálních bezlepkových výrobků.

Vřetena prošla sérií praktických i chemických zkoušek. Praktické vlastnosti jsme zjišťovali poté, co jsme vřetena připravili podle návodu do stavu al dente. Poté jsme pomocí speciálních přístrojů měřili jejich pevnost, lepivost a nechyběla ani klasická ochutnávka. Výsledky odhalily mezi jednotlivými kategoriemi těstovin výrazné rozdíly. Obecně nejlépe si co do tvrdosti a lepivosti vedly semolinové těstoviny vyrobené z tvrdé pšenice.

Chemické zkoušky se u všech kategorií zaměřily na mykotoxin deoxynivalenol. U vaječných jsme pak zjišťovali i obsah vajec, bezlepková vřetena prošla analýzou obsahu lepku. U bezlepkových těstovin jsme narazili na závažnější problém. Vřetena značky Sam Mills obsahovala dvojnásobné množství lepku, než kolik dovoluje legislativa.

 

Více informací: na webových stránkách dtest.cz

 

Zdroj: dtest.cz

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):