Test tavených sýrů 2024
Téma tavených sýrů se na stránky našeho časopisu vrací přesně po 11 letech. V roce 2013 jsme se jejich testem pokusili vyvrátit některé s nimi spojené mýty. Stejný úkol bychom si mohli dát i letos. Některé pochybnosti týkající se tavených sýrů totiž stále přetrvávají. Do laboratoře jsme vyslali 23 vzorků, abychom zjistili, jak jsou na tom s obsahem žádoucích i nežádoucích látek. Do úzkých se však sýry dostaly pouze vinou nepřesných a zavádějících informací na obalech.
Máte občas chuť na tavený sýr na čerstvém pečivu? Abychom vám usnadnili výběr toho nejlepšího taveného sýru, připravili jsme pro vás podrobný nezávislý test taveného sýru. Do našeho výběru jsme zařadili výrobky značek Madeta, Veselá kráva, Želetava, Apetito či Président i sýry privátních značek řetězců Lidl, Albert, Penny, Billa a Kaufland.
Různé druhy pro různé preference
Tavený sýr je v oblibě díky své praktičnosti i lahodné chuti. Na trhu existuje mnoho různých druhů taveného sýru, lišících se příchutí nebo tučností. Naším cílem bylo zjistit, které neochucené tavené sýry – běžné i smetanové – si zaslouží vaši pozornost.
Hledá se dobrá chuť a konzistence
Při testování taveného sýru jsme se zaměřili na několik klíčových aspektů. Jedním z nich byla samozřejmě chuť. Tým odborníků ochutnal a zhodnotil tavené sýry, a to nejen z hlediska chuti. Dalším důležitým faktorem byla konzistence sýrů. Zjistili jsme, že v tomto ohledu se mohou jednotlivé výrobky významně lišit a některé z nich nemusejí být ideální. Ať už z důvodu přílišné tuhosti, či naopak lepivosti.
Fosforu se jen tak nevyhnete
Hlavní odlišností taveného a přírodního sýru je použití tavicích solí. Ani na ty náš testovací program nezapomněl. Nechali jsme ověřit, kolik sýry obsahují fosfátů a kyseliny citronové, což jsou hlavní látky užívané coby tavicí přísada. Výsledky měření přinesly jedno nepříjemné zjištění. Laboratoř našla kyselinu citrónovou i ve výrobku, ve kterém jsme ji podle údajů o složení nečekali. Spolu s tavicími solemi jsme se zajímali i o obsah vápníku. Ten je zvlášť důležitý, protože může v sýru vyvažovat zvýšený podíl fosforu.
Kvalita a bezpečnost především
Naší pozornosti neušly ani základní ukazatele kvality sýrů a jejich nutriční hodnoty. Sledovali jsme tučnost, obsah bílkovin i množství soli. V tomto ohledu výrazně záleží na tom, zda si koupíte tavený sýr běžný, nebo se smetanou. V našem testu jsme také pečlivě zkoumali bezpečnost tavených sýrů. Důležité je, že po této stránce z laboratoře nepřišly žádné špatné zprávy.
Nejlepší tavený sýr pro vaše chutě
Na základě našeho testování jsme zjistili, po kterých tavených sýrech se vyplatí sáhnout. Pokud hledáte kvalitní tavený sýr s výbornou chutí a všestranností, určitě se podívejte na naše výsledky.
Článek „Test tavených sýrů 2024“ je publikován v časopise dTest 2/2024
Zdroj: dTest