Test quinoy 2024
Vedle běžných potravin se snažíme zabývat i moderními trendy a jednomu z nich patří i následující řádky. Z aktuální nabídky „superpotravin“ jsme si vybrali quinou. Ačkoliv jde o jednu z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve nedávno. Připisuje se jí řada výhod, především však vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Nezávislá laboratoř pro nás ověřila, zda je to pravda.
Jste fanoušky quinoy, nebo jste o této superpotravině slyšeli teprve nedávno? Ať tak, či onak, mohl by vás zajímat náš test quinoy. Dali jsme si za cíl ověřit, zda quinoa opravdu nabízí to, co si od ní spotřebitelé především slibují: vysoký obsah bílkovin a vlákniny.
Různé druhy pro různé preference
Na trhu existuje mnoho různých druhů quinoy, lišících se nejen chutí, ale také barvou. Bílá quinoa a červená quinoa jsou dvěma hlavními variantami, které najdete. Naším cílem bylo zjistit, které quinoy stojí za to zakoupit, ať už preferujete bílou, nebo červenou variantu.
Zajímavá volba pro vegetariány
Velký důraz jsme v testu kladli na hlavní výživové aspekty, kterými jsou obsah bílkovin a vlákniny. Quinoa patří mezi nejlepší rostlinné zdroje proteinu. Nejenže jich obsahuje poměrně velké množství, ale navíc v nich ukrývá téměř všechny esenciální aminokyseliny. Ty jsou ve stravě potřebné pro vlastní tvorbu bílkovin. Velmi zajímavý je i podíl vlákniny, kterým quinoa překonává řadu druhů ovoce a zeleniny. Kromě samotného obsahu obou živin jsme také kontrolovali, zda námi zjištěné hodnoty odpovídají deklaracím v tabulkách nutričních hodnot.
Bezpečnost je na prvním místě
Náš test nezůstal jen u hodnocení nutričních hodnot, podívali jsme se i na nežádoucí látky. Nejrelevantnějšími jsou v tomto případě mykotoxiny a pesticidy. Naštěstí jsme zjistili, že většina quinoy, kterou jsme testovali, byla bez jakýchkoliv problémů.
Článek „Test quinoy 2024“ je publikován v časopise dTest 3/2024.
Zdroj: dTest