Test proteinových mléčných výrobků 2023
Spotřebitelská organizace dTest v zářijovém čísle svého časopisu publikovala výsledky testu proteinových mléčných výrobků – jogurtů, skyrů a dezertů.
Možná jste si všimli, že se v posledních letech vedle běžných jogurtů nebo pudinků objevují podobné výrobky slibující vysoký obsah proteinu čili bílkovin. V laboratoři jsme nechali proklepnout šestnáct jogurtů, skyrů a dezertů. Každá z kategorií vyniká něčím jiným a každý si může vybrat, co mu nejlépe vyhovuje. Správná volba přitom nemusí být snadná. Zjistili jsme totiž, že ne všechny výrobky obsahují to, co slibují.
Test proteinových jogurtů, pudinků a skyrů reaguje na rostoucí oblibu mléčných produktů s vysokým podílem bílkovin. Narazit na ně můžete téměř ve všech řetězcích a samozřejmě i na e-shopech. Zatímco do dezertů nebo jogurtů se bílkoviny přidávají dodatečně, skyr – islandská specialita kombinující tvaroh a jogurt – je na ně bohatý přirozeně. Abychom mohli porovnat jednotlivé druhy výrobků mezi sebou, poslali jsme do laboratoře celkem 16 vzorků reprezentujících proteinové jogurty, dezerty a skyr. Jako obvykle jsme vybírali jak mezi privátními značkami, tak výrobky známých společností. Test tak dokáže odpovědět, zda se vyplatí proteinové jogurty a dezerty značek Ehrmann, Zott či Olma, nebo ty nabízené pod hlavičkou obchodních řetězců.
Proteinoví propadlíci
Hlavní důraz jsme při testování kladli na obsah bílkovin. Zajímalo nás nejen to, kolik jich výrobky obsahují, ale také to, jakým dílem se bílkoviny podílejí na celkové energetické hodnotě výrobků. Při hodnocení jsme zvýhodňovali výrobky s co nejvyššími podíly bílkovin a proteinové energie. Výsledky ukázaly, že se jednotlivé kategorie výrobků v tomto ohledu docela dost liší. Bohužel jsme se z nich také dozvěděli, že se u řady výrobků nelze spolehnout na přesnost nutričních tabulek. Pět testovaných vzorků totiž obsahovalo výrazně méně bílkovin, než podle tabulek měly.
Víc cukru než bílkovin?
Kormě bílkovin jsme věnovali hodně pozornosti také cukru. Všechny produkty v testu měly nějakou příchuť a byly sladké. Obsah cukru u nich kolísal ještě výrazněji, než tomu bylo u bílkovin. Výjimkou dokonce nebyly ani takové proteinové výrobky, ve kterých se našlo víc cukru než bílkovin. Při hodnocení jsme zvýhodnili méně oslazené produkty, nicméně k řadě z nich jsme měli i výhrady. Týkalo se to těch, které nižší obsah cukru kompenzovaly náhradními sladidly. Ta podle našeho názoru nejsou nejlepší cestou, jak se vypořádat s nadměrným slazením. Za vhodnější považujeme přivykání na méně sladkou chuť.
Zajímavé výsledky přineslo i mikrobiologické vyšetření. Tím prošly pouze jogurty spolu se skyry a bylo zaměřeno na prospěšné fermentační kultury, které tyto výrobky mají obsahovat. U jednoho výrobku z jogurtové kategorie laboratoř překvapivě našla mnohem nižší počty jogurtové kultury než v ostatních.
Publikováno v časopise dTest 9/2023
Zdroj: dTest