Test pařených sýrů 2023
Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek a výsledky testu v časopise dTest 8/2023.
Oštiepok i sýrové nitě patří mezi oblíbené zástupce takzvaných pařených sýrů. Proč na ně přišla řada zrovna v létě? Jednak jsou vhodné i pro grilování a možná si leckdo některou ze slovenských specialit doveze z dovolené. Ostatně u našich sousedů jsme řadu vzorků do testu nakoupili i my. Výsledky odhalily plno možností ke zlepšení. Řadě výrobků by prospěly přesnější výživové tabulky a narazili jsme i na jeden mikrobiologický zádrhel.
Po několika letech jsme se opět zaměřili na slovenské speciality a připravili jsme test oštiepků a sýrových nití. Abychom sehnali co nejzajímavější výrobky, rozjeli jsme se nakoupit vzorky přímo na Slovensko. Většina tamních vzorků je dostupná i v Česku, proto jsme tady dokoupili jen ty výrobky, které nejsou u sousedů dostupné. Do laboratoře jsme odeslali celkem 21 sýrů, v drtivé většině uzených.
Jako obvykle mezi testovanými své místo našly výrobky známých značek, například Liptov. Doplnila je řada sýrů prodávaných pod vlastní značkou obchodních řetězců Billa, Lidl, Penny či Tesco.
Kvalita v pořádku, etikety by mohly být přesnější
Test sledoval obvyklé jakostní parametry. V případě sýrů jsou nejdůležitějšími hodnotami celkový obsah tuku, obsah sušiny a podíl tuku v sušině. V Česku ani na Slovensku není žádný předpis, který by tyto hodnoty pro dané typy sýrů určil. Platí tak, že výrobci musejí dodržet údaje deklarované na obalu. Výsledky odhalily, že někteří s tím mají potíže.
Chemická analýza také ověřovala obsah soli. Oba testované druhy sýrů patří mezi slanější. Obsah soli standardně najdete v nutriční tabulce. Bohužel se i zde ukázalo, že tabulková čísla nejsou pokaždé přesná.
Senzorické hodnocení proškolenou komisí proběhlo bez větších potíží a oštěpky i nitě si z něj odnášely pouze velmi dobré a dobré známky. Zajímavostí ochutnávky byly dva sýry určené pro grilování. Těm se program upravil na míru a hodnotily se po úpravě na kontaktním grilu.
Na závěr testu se sýrů ujali mikrobiologové a zkontrolovali je z hlediska bezpečnosti a dodržování hygienických pravidel při výrobě. Pro většinu vzorků dopadla tato zkouška velmi dobře, nicméně odhalili jsme pár problematických výrobků. Několik sýrových nití se potýkalo s přítomností kvasinek. Větší problém však představovala přítomnost bakterie Listeria monocytogenes v jednom z oštěpků.
Publikováno v časopise dTest 8/2023
Zdroj: dTest