Test neochuceného tvarohu 2022
Informace spotřebitelské organizace dTest
Foto: Shutterstock
Nezkušeného zákazníka může výběr tvarohu lehce vyvést z rovnováhy. Tolik různých podob a přívlastků snad u žádné jiné základní potraviny nenajdeme: tvrdý, měkký, polotučný, jemný, … Některé rozdíly jsou zřejmé, jiné méně. V čem se například liší tučný tvaroh ve vaničce od toho zabaleného do papíru? Podobné otázky jsme se pokusili zodpovědět testem 25 tvarohů různých typů. Rovnou v úvodu můžeme poradit: chcete-li se vyhnout mikrobům, sáhněte po tvarohu ve vaničce.
Taky občas tápete při výběru tvarohu? S orientací by mohl pomoct náš test. Tvaroh je sice základní jednoduchá potravina, ovšem prodává se v několika podobách a pod různými jmény. Abychom si udělali jasno, v čem se liší polotučný a tučný tvaroh či jaký je rozdíl mezi výrobky balenými v papíru a ve vaničce, poslali jsme do laboratoře 25 různých neochucených tvarohů, včetně těch na strouhání.
Jednoduše šly rozdělit do tří hlavních skupin na tučné, polotučné a tvrdé. U všech tří jsme sledovali důležité parametry kvality: obsah sušiny a podíl tuku v sušině. Při vyhodnocení jsme museli brát ohled na specifika jednotlivých kategorií tvarohu a nastavit různě přísná kritéria. Například tvrdý tvaroh bude mít vždy vyšší obsah sušiny než měkký polotučný. Kromě porovnání jednotlivých výrobků mezi sebou jsme také kontrolovali, zda tvarohy vyhovují požadavkům příslušných předpisů.
Tvaroh je především zdrojem kvalitních mléčných bílkovin. Proto v našem testu nesměla chybět ani zkouška zjišťující jejich množství. I v tomto ohledu se mezi jednotlivými typy výrobků objevily výrazné rozdíly. Samozřejmou součástí programu bylo také senzorické hodnocení a mikrobiologické zkoušky kontrolující zdravotní nezávadnost tvarohu. Kromě přehledu o úrovni hygieny výroby nám počty nalezených mikrobů ukázaly, jaký typ balení je z hlediska čistoty tvarohu nejvýhodnější.
Publikováno v časopise dTest 10/2022
Zdroj: dTest