Test kávy bez kofeinu 2022
Informace spotřebitelské organizace dTest
Foto: Shutterstock
Každý Čech ročně spotřebuje zhruba dva kilogramy kávy a podle informací odborného obchodnického časopisu Retail News po ní zhruba třetina konzumentů sahá s očekáváním povzbuzení. Aktuálním testem však míříme na jinou skupinu zákazníků. Do laboratoře jsme totiž poslali kávu bez kofeinu. Zjišťovalo se, zda je opravdu bezkofeinová, a také to, jak šetrně výrobci kofein odstraňují.
Aktuální test káv bez kofeinu by mohl zajímat každého, kdo se z různých důvodů vyhýbá kofeinu, ale zároveň se nechce oblíbeného nápoje vzdát. Káva bez kofeinu se vyrábí úpravou běžných kávových zrn, ze kterých je kofein odstraněn buď pomocí různých rozpouštědel, či pouhé vody. V testu jsme se zaměřili na to, jak dokonale je kofein odstraněn a zda se při výrobě do kávy nedostaly nežádoucí zdravotně závadné látky.
Do laboratoře jsme vyslali kávu v různé formě: instantní, mletou, zrnkovou i v kapslích. Výsledky analýz ukázaly, že se výrobcům podařilo upravit obsah kofeinu tak, že ve všech případech vyhovoval příslušným legislativním požadavkům. I když v několika případech se hrálo o každou setinu procenta. V každém případě se ukázalo, že káva bez kofeinu obsahuje ve srovnání s běžnou zhruba 20krát méně kofeinu.
Dále jsme se zajímaly o výskyt řady nežádoucích látek. Patřily mezi ně jak nechtěné vedlejší produkty výroby, tak ty, které se do kávy dostávají coby kontaminace zvnějšku. Ve skupině „výrobních“ kontaminantů jsme se zaměřili na methylenchlorid, akrylamid a furan. Prvně jmenovaná látka patří mezi rozpouštědla používaná k odstraňování kofeinu. Akrylamid a furan jsou zas vedlejší produkty pražení kávy a v obou případech jde o zdravotně rizikové sloučeniny s potenciálně karcinogenními účinky. Zatímco s přítomností rozpouštědel neměly kávy téměř žádný problém, oba nevítané produkty pražení jsme nacházeli a v některých případech i v poměrně vysokém množství.
Do dalšího bloku nežádoucích látek přicházejících do kávy zvnějšku jsme zařadili zbytky pesticidů, ochratoxin A a polycyklické aromatické uhlovodíky. Dobrá zpráva je, že žádná z těchto látek kávy zásadně netrápila.
Poslední, velmi zajímavou součástí testu bylo i ověření, zda se v instantních a mletých kávách neobjevují obilné kávovinové náhražky.