Test játrových paštik 2023
Spotřebitelská organizace dTest publikovala výsledky testu v časopise dTest 8/2023.
Čerstvá játrová paštika patřila mezi přední pochoutky u královského dvora. S příchodem konzervování se z ní stala oblíbená svačina na cesty i na doma. Dnes si můžete koupit chlazené i konzervované játrové paštiky. V testu jsme se zaměřili na 22 výrobků z obou kategorií a zjišťovali, jaké jsou jejich senzorické kvality, kolik obsahují tuku a soli a co vše prozrazují na etiketách. Jaké jsou mezi chlazenými a konzervovanými paštikami rozdíly a které chutnají nejlépe?
Asi jen málokdo neměl s paštikou alespoň jednou za život tu čest, ať už v podobě svačiny do batohu, nebo pochutiny k večeři. V letním období plném cestování a výletů jsou paštiky obzvlášť vyhledávané. Je třeba říci, že paštiky se vyrábějí v mnoha různých variantách. My jsme pro test vybrali konkrétně játrovou paštiku. Nejen že jde o asi nejtypičtější druh, ale navíc můžeme při jejím hodnocení vycházet z vyhlášky o mase a masných výrobcích č. 69/2016 Sb., která ji přesně definuje.
Játrová paštika vs. játrovka
Vyhláška konkrétně uvádí dva výrobky: játrovou paštiku a játrový sýr. Při nákupu ovšem narazíte také na produkty označené jako játrovka, játrový krém, paštika s játry a mnoho dalších. A tady nastává zádrhel, neboť na výrobek, který nenese přesný zákonný název (tedy játrová paštika či játrový sýr), se předpis nevztahuje. Výrobci se pak nemusejí řídit požadavky na obsah tuku, jater či masa.
Ačkoliv se rozdíly v názvech paštik mohou jevit jako drobné, ve složení a kvalitě již tomu tak být nemusí. Proto jsme pro vás paštiky otestovali. Náš průzkum trhu ukázal, že výrazně bohatší je nabídka v sekci chlazených játrových paštik, kde jsme sehnali 15 vzorků. Do laboratoře putovaly spolu se sedmi konzervovanými paštikami v plechovkách či měkčích hliníkových vaničkách. Dvě paštiky od Hamé (Játrovka a Májka) jsme nakoupili ve variantě v plechovce i vaničce, neboť nás zajímalo, zda je mezi nimi rozdíl.
Základem testu byly senzorické zkoušky a hodnocení chutě, vůně, vzhledu, konzistence a dalších parametrů játrových paštik. V laboratoři jsme nechali změřit také množství tuku a soli. Dále jsme se zaměřili na údaje uvedené na etiketách a deklarované složení játrových paštik. Hodnotili jsme, kolik slibují masa a jater, a pátrali jsme také po barvivech, glutamátu, škrobu a dalších přídatných látkách.
Dobrých pomálu
Ochutnávku játrových paštik jsme svěřili zkušeným odborníkům ze senzorické laboratoře. Celkem 12 proškolených hodnotitelů posuzovalo stanovené parametry a řídilo se přitom smyslovými požadavky na játrové paštiky vycházejícími z již zmíněné vyhlášky. Šest výrobků získalo za senzoriku souhrnnou dobrou známku. Zbytek odešel s průměrným uspokojivým hodnocením. V ochutnávce padla i jedna dostatečná známka.
Nejlepší paštiky byly dle odborníků výborné s výraznou chutí po játrech, příjemnou měkkou konzistencí a růžovou barvou. Mezi opakující se nedostatky patřila horší roztíratelnost či naopak příliš blátivá konzistence, dále také vyšší slanost či nahořklá chuť.
Článek byl publikován v časopise dTest 8/2023
Zdroj: dTest