Bezpečnost potravin

Test boloňských omáček 2024

Vydáno: 9. 8. 2024
Autor: dTest

Ilustrační foto: pixabay

Informace spotřebitelské organizace dTest – Nejen při letním cestování oceníme, když se vaří snadno a rychle. Těstoviny s hotovou omáčkou takovému požadavku dokonale vyhovují. S výběrem těstovin jsme již poradili v jiném testu v tomto vydání, teď se podíváme po vhodné boloňské omáčce. Laboratoř pro nás prověřila 11 konzervovaných i chlazených výrobků. Zajímali jsme se o chuť, složení i nežádoucí látky. Zásadní problémy jsme neodhalili, kvalitou se však omáčky liší.

Pro všechny fanoušky rychlého a snadného vaření jsme připravili test boloňských omáček. Celkem jsme se podívali pod víčka 11 sklenic boloňských omáček, konzervovaných i chlazených. V testu jsme se zaměřili na kvalitu i nežádoucí chemikálie.

Chutí neurazí

Nejvyšší vahou k celkové známce přispěl výsledek senzorického hodnocení. To provedla dvanáctičlenná komise, která bodovala celkem tucet parametrů sledujících chuť, vzhled a konzistenci omáček. Výsledky byly průměrné. Žádná omáčka hodnotitele neoslnila, ovšem žádná ani vyloženě nezklamala. Obecně můžeme říci, že chlazené výrobky udělaly na komisi lepší dojem než konzervované.

Chemické analýzy jsme rozdělili do dvou skupin. V první laboratoř sledovala složení omáček. Konkrétně ji zajímal obsah soli a dále rajčatového, zdraví prospěšného barviva lykopenu a karotenů. V této části nebylo omáčkám příliš co vytýkat. Zjistili jsme, že jsou umírněně solené a že průměrná sklenice boloňské omáčky obsahuje tolik lykopenu jako tři kilogramy syrových rajčat.

Nežádoucí chemie v normě, ale rozdíly se najdou

Druhá část analýz prověřila (ne)přítomnost nežádoucích látek. Protože šlo o omáčky vyrobené z rajčat, zajímaly nás zbytky pesticidů a alternariové mykotoxiny produkované plísněmi napadajícími rajčata. Dále laboratoř v omáčkách hledala zdraví škodlivý furan – látku, která může vznikat při konzervování potravin. Ani při zkouškách nežádoucích látek nevyplynuly žádné zásadní potíže, všechny nálezy se vešly do povolených mezí. Rozdíly mezi jednotlivými výrobky se však přece jen našly. Například několik omáček bylo bez jakýchkoliv nálezů pesticidů, v jiných jsme našli až pět látek naráz.

V poslední části testu jsme se zabývali deklarovaným složením. Boloňská omáčka neboli ragú je charakteristická použitím rajčat, mletého hovězího masa, mrkve, cibule, celeru, červeného vína a olivového oleje. Právě po těchto ingrediencích jsme se pídili na obalech. Míra autentičnosti byla u jednotlivých výrobků odlišná a narazili jsme i na takové, které se italské představě boloňské omáčky poněkud vzdálily. Například ve složení zmiňovaly chuť zvýrazňující sójový hydrolyzát nebo kečup.

Publikováno v časopise dTest 8/2024

Zdroj: dTest