Bezpečnost potravin

Test anglické slaniny 2024

Vydáno: 14. 5. 2024
Autor: dTest

Foto: pixabay

Informace spotřebitelské organizace dTest – Pro další z testů uzenin jsme si vybrali anglickou slaninu. Nenápadný výrobek používaný buď jako klasická uzenina, či coby kuchyňská ingredience naší pozornosti dosud unikal. Na jeho kvalitu jsme proto byli náležitě zvědaví. Výsledky zkoušek přinesly nový rekord. Ze 17 vzorků totiž plně vyhovělo pouhých šest. Slanině tak připadl smutný titul nejproblematičtější uzeniny, která našimi testy prošla.

Anglická slanina najde v kuchyni hned několikeré využití. Hodí se při vaření, nebo si ji dát jen tak s pečivem. Na kvalitu slaniny zatím nejsou předepsány žádné přesné požadavky, proto platí, že co výrobce deklaruje na obalu, to musí být dodrženo. Daří se to dodržet a dávají spotřebitelům to, co slibují? Náš test krájené anglické slaniny odhalil nejeden skrytý problém.

Česká klasika se všude nehodí

Ačkoliv se jí říká anglická slanina, od anglického originálu se výrazně liší. V českém podání jde o druh uzeného masa, konkrétně uzeného vařeného vepřového bůčku. Anglický originál se rovněž vyrábí z uzeného vepřového boku, chybí jí však tepelné opracování a je tedy syrová. Uzení dává české anglické slanině typickou chuť, odlišnou od slanin používaných v jiných státech. Proto se například nehodí jako náhrada slaniny pancetta do italských receptů.

Překvapivě mnoho potíží

Do testu jsme zařadili 17 vzorků nakoupených v různých obchodech. Bez potíží laboratorní maraton proběhlo pouze šest z nich, což činí anglickou slaninu jednou z nejproblematičtějších uzenin, jaké jsme kdy testovali. V laboratoři jsme nechali zkontrolovat množství použitého vepřového boku a obsah tuku.

Překvapí vás, že hlavním problémem nebyla kvalita masa nebo způsob zpracování, ale nepřesné údaje na obalech klamoucí spotřebitele. Některé produkty nesprávně informovaly ohledně množství použitého vepřového boku, jiné výrazně nedodržely deklarovaný obsah tuku.

Nešlo jen o čísla

Zajímavé překvapení přineslo i měření obsahu dusitanů a dusičnanů. Dusitany chrání slaninu před nebezpečným jedem botulinem a dává jim růžovou barvu. Mají však i svou nevýhodu – při zahřátí na vysokou teplotu se z nich mohou vytvořit karcinogenní nitrosaminy. Jedna z testovaných slanin značky se podle deklarace na obalu měla bez přídavku konzervantů obejít. Laboratoř však dusitany a dusičnany našla ve všech vzorcích.

Test jako obvykle zahrnoval i senzorické hodnocení. Při něm komise sledovala a známkovala vzhled, chuť, vůni a konzistenci. Můžeme prozradit, že v tomto ohledu si slaniny vedly mnohem lépe než v předchozích chemických zkouškách.

Článek „Test anglické slaniny 2024“ je publikován v časopise dTest 5/2024.

Zdroj: dTest