Tematická konference Potraviny, zdraví a výživa 2020 „Obohacování potravin – cesta ke zdraví?“
Konference se bude konat 26. března 2020 v Praze, v budově SVS.
XLI. ročník konference
Podtitul: Obohacování potravin – cesta ke zdraví?
Termín akce: 26. března 2020 (registrace 8:00 – 8:30)
Místo konání: Praha, konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2
Pořadatelé:
Společnost pro výživu ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze
a Českou mikrobiomovou společností
pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a České technologické platformy pro potraviny
Moderátoři: MUDr. Petr Tláskal, CSc., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., prof. MUDr.H.Tlaskalová-Hogenová
Hlavní témata:
- Mikroživiny a „biotika“
- Ovlivněni imunity mikroby a potravinami
- Fortifikace potravin vitamíny, minerálními látkami a mikroorganismy
- Možnosti použití probiotik/prebiotik při výrobě potravin
Další podrobnosti:
- Vložné: 1.815 Kč vč. DPH
Pro členy Společnosti pro výživu platí zvýhodněné vložné 1.600 Kč vč. DPH. - Přihlášení je možné nejpozději do 20. 3. 2020.
- On-line přihláška
Program konference:
9:00 – 9:10 Aktivity Společnosti pro výživu
MUDr. Petr Tláskal, CSc. (Společnost pro výživu)
9:10 – 9:20 Aktuálně o potravinách z Ministerstva zemědělství ČR
Zástupce Ministerstva zemědělství ČR
9:20 – 9:50 Programy PK ČR k propagaci správné výživy
Mgr. Eliška Králová (Potravinářská komora ČR)
9:50 – 10:20 Úvod do problematiky – mikroživiny a probiotické mikroorganismy
MUDr. Petr Tláskal, CSc. (Společnost pro výživu, FN Motol)
10:20 – 10:30 Přestávka
10:30 – 11:00 Nové poznatky o úloze mikrobioty ve zdravi
Prof. MUDr. Helena Tlaskalova-Hogenova, DrSc. (Mikrobiologický ústav ČSAV)
11:00 – 11:30 Střevni dysmikrobie, klostridiova infekce a přenos fekalni mikrobioty
Prof. MUDr. Jiří Beneš CSc. (Klinika infekčních nemocí 3. LF UK)
11:30 – 12:00 Probiotika a prebiotika
RNDr. Jiří Hrdý Ph.D. (Ústav imunologie a mikrobiologie, 1.LF UK)
12:00 – 12:30 Ovlivněni imunity mikroby a potravinami
MUDr. Miloslav Kverka PhD. (Mikrobiologický ústav ČSAV Praha)
12:30 – 13:30 Přestávka na oběd
13:30 – 13:55 Zdroje, využitelnost a ztráty mikroživin
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (VŠCHT, Společnost pro výživu)
13:55 – 14:20 Deficity mikroživin v naší populaci
MUDr. Petr Tláskal, CSc. (Společnost pro výživu, FN Motol)
14:20 – 14:45 Obohacování potravin se zaměřením na skupiny se zvláštními výživovými
potřebami
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (VŠCHT, Společnost pro výživu)
14:45 – 15:10 Přestávka
15:10 – 15:50 Fortifikace potravin vitamíny, minerálními látkami a některými dalšími látkami – současný stav legislativy
Ing. Michaela Kubíková (SZÚ)
15:50 – 16:15 Možnosti použití prebiotik při výrobě potravin
Doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. (VŠCHT, SPV)
16:15 – 16:40 Probiotika a bakterie mléčného kvašení v technologii potravin
Ing. Šárka Horáčková, CSc. (VŠCHT, PK ČR Skupina pro mléko)
16:40 – 16:50 Závěr, diskuse
- Program ke stažení (PDF)
Zdroj: Společnost pro výživu