Bezpečnost potravin

Tematická konference Potraviny, zdraví a výživa 2019 – Vláknina

Vydáno: 11. 3. 2019
Autor: Společnost pro výživu

Konference se koná 11. dubna 2019 v Praze 2, ve Slezské ulici.

XL. ročník tematické konference „Potraviny, zdraví a výživa“
Podtitul: Vláknina

Termín akce:  11. dubna 2019 (registrace 9:00 – 9:30)

Místo konání:  Praha,  konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2

Pořadatelé:  Společnost pro výživu ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze pod záštitou Úřadu pro potraviny MZe ČR a České technologické platformy pro potraviny

Moderátoři:  MUDr. Petr Tláskal, CSc.; Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Vložné:  1.500,- Kč bez DPH (1.815 Kč vč. DPH) zahrnuje občerstvení a oběd formou studeného bufetu. Pro členy Spol. pro výživu platí zvýhodněné vložné 1.250 Kč bez DPH (1.512,50 Kč vč. DPH).
Účastníci obdrží ZDARMA odborné publikace.
Přihlásit se můžete už nyní.

Program konference:

9:30 – 9:40 Aktivity Společnosti pro výživu
 MUDr. Petr Tláskal, CSc. (Společnost pro výživu)
9:40 – 9:50 Novinky v potravinářské legislativě a aktuality z Úřadu pro potraviny
 MUDr. Viera Šedivá (Ministerstvo zemědělství ČR)
9:50 – 10:10 Programy PK ČR k reformulacím receptur potravin
 Mgr. Markéta Chýlková (Potravinářská komora ČR)
10:10 – 10:30 Vláknina – úvod do problematiky
 MUDr. Petr Tláskal, CSc. (Společnost pro výživu, FN Moto)
10:30 – 10:50 Způsob označování – výživová a zdravotní tvrzení vztahující se k vláknině
Mgr. Markéta Chýlková (Potravinářská komora ČR)

10:50 – 12:00 Přestávka na oběd

12:00 – 12:30 Vláknina a její role v prevenci a léčbě civilizačních onemocnění.
 MUDr. Bc. Matej Kohutiar, Ph.D. (2.LF UK Praha, FN Motol)
12:30 – 13:00 Prebiotika a střevní mikrobiota v dětském věku
 prim. MUDr. J. Boženský (nemocnice Vítkovice)
13:00 – 13:20 Diety s nízkým obsahem sacharidů – LOW CARB
 MUDr. V. Kunová (Nutradit s.r.o, Společnost pro výživu)
13:20 – 13:40 Příjem vlákniny v ČR – metodologie výzkumu a interpretace výsledků
Mgr. Bc. Tomáš Průša (Masarykova univerzita, LF Brno)

13:40 – 14:00 Přestávka na občerstvení

14:00 – 14:25 Definice vlákniny, druhy vlákniny a metody stanovení
 Ing. Marcela Sluková, Ph.D. (VŠCHT Praha, Společnost pro výživu)
14:25 – 14:50 Příjem a hlavní zdroje vlákniny v různých zemích EU
 Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (VŠCHT Praha, Společnost pro výživu)
14:50 – 15:15 Vliv zpracování potravin na obsah a kvalitu vlákniny
 Ing. Marcela Sluková, Ph.D. (VŠCHT Praha, Společnost pro výživu)
15:15 – 15:40 Obohacování potravin o vlákninu a technologické funkce vlákniny v dalších potravinách
 Doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. (VŠCHT Praha)
15:40 – 16:05 Mýty spojené s vlákninou a jejím obsahem v potravinách – doporučení závěrem
 Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (VŠCHT Praha, Společnost pro výživu)

 

Program ke stažení (PDF)

 

Zdroj: Společnost pro výživu