Bezpečnost potravin

Tematická konference „Potraviny, zdraví a výživa“

Vydáno: 19. 2. 2016
Autor: SPV

Společnost pro výživu pořádá dne 6. 4. 2016 konferenci s podtitulem "Tuky taky, aneb v čem se mnozí mýlí.

Společnost pro výživu ve spolupráci s Nadací výživa pro zdraví pod záštitou Úřadu pro potraviny MZe ČR a České technologické platformy pro potraviny pořádá tematickou konferenci: Potraviny, zdraví a výživa,

s podtitulem: Tuky taky, aneb v čem se mnozí mýlí.

Termín akce: STŘEDA 6. dubna 2016 (registrace 9:00-9:30)
Místo konání: Praha, konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2

Přihláška  Termín zaslání přihlášek k aktivní účasti je 30. 3. 2016.
Vložné:  1.500,- Kč zahrnuje občerstvení a oběd formou studeného bufetu.

Moderátoři:
MUDr. Petr Tláskal, CSc.; Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

PROGRAM
:

9:30-9:40 Zahájení 70. let Společnosti pro výživu, Nadace výživa pro zdraví: Výživa a potraviny – realita a mýty
MUDr. Petr Tláskal, CSc. (SPV)

9:40-9:50 Novinky v legislativě a aktuality z rezortu zemědělství
MUDr. Viera Šedivá (MZe)

9:50-10:10 Cíle potravinářské komory ČR v oblasti zdravé výživy a inovací
Ing. Miroslav Koberna, CSc. (PK ČR)

10:10-10:30 Tuky – úvod do problematiky
MUDr. Petr Tláskal, CSc. (SPV, FN Motol)

10:30-10:50 Zdravotní a výživová tvrzení ve vztahu k tukům a olejům
Mgr. Markéta Chýlková (PK ČR)

10:50-11:20 Přestávka na občerstvení

11:20–11:40 Nutriční a regulační význam tuků
Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, DrSc. (LF UK Hradec Králové)

11:40-12:00 Cholesterol a rostlinné tuky, zásadní změny paradigmatu
Prof. MUDr. Michal Anděl, DrSc. (3. LF UK)

12:00-12:20 Výskyt ischemické choroby v ČR, EU a ve světě
Prof. MUDr. Věra Adámková, DrSc. (IKEM Praha)

12:20-12:40 Přirozené zdroje nenasycených mastných kyselin ve výživě
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (SPV, VŠCHT Praha)

12:40-13:00 Výskyt trans mastných kyselin v potravinách na trhu v ČR a EU
Doc. Dr. Ing. Marek Doležal (VŠCHT Praha)

13:00-13:20 Přestávka na občerstvení

13:20-13:40 Česká republika bez transmastných kyselin. Umíme to, a co pro to můžeme udělat?
Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. (PK ČR)

13:40-14:00 Technologie olejů a tuků v potravinářském průmyslu
Ing. Jan Kyselka, Ph.D. (VŠCHT Praha)

14:00-14:20 Palmový olej – tuky v mýtech a realitě
doc. Ing. Jiří Brát, CSc. (PK ČR)
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (SPV, VŠCHT Praha)

14:20-14:40 Ahold trvale udržitelný rozvoj v tropických oblastech
Ing. Pavel Mikoška, Ph.D. (Ahold Czech Republic, a.s.)

14:40-15:00 Možnosti ovlivnění skladby mastných kyselin v potravinách živočišného původu
Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. (VŠCHT Praha)
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (SPV, VŠCHT Praha)
 

Zdroj:  Společnost pro výživu