Bezpečnost potravin

SZÚ – nový web portál Nutrivigilance

Vydáno: 10. 4. 2015
Autor: SZÚ, prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.

Web portál, pomocí kterého veřejnost může sdělovat informace spojené s negativním zdravotním efektem po konzumaci vybraných druhů potravin.

Web portál Nutrivigilance – nová cesta spolupráce zdravotníků a spotřebitelů potravin

Máte zdravotní problémy (neinfekční) po konzumaci potravin? Svěřte se nám. Budeme nad Vašimi problémy přemýšlet a pokusíme se, je-li to možné, situaci zlepšit. Vyzkoušejte, propagujte! Domovská stránka tvořeného portálu NUTRIVIGILANCE: http://nutrivigilance.szu.cz/

V současnosti lze pozorovat obrovský nárůst biodiversity potravin na trhu v ČR a celé EU. Z původních cca 3500 položek potravin v nabídce obchodní sítě v ČR v roce 1991 se nyní počet položek dostupný na trhu v EU (tedy i v ČR) odhaduje na cca 350000 položek potravin. Zároveň je zřetelný velký inovační tlak na potraviny. Všechny tyto “nové” potraviny nelze z hlediska negativního působení na lidský organizmus předem absolutně spolehlivě otestovat, a proto se mohou v populaci milionů jedinců objevit po jejich konzumaci neočekávané nežádoucí zdravotní reakce, které mohou vést i k vážnému poškození lidského zdraví.

Cílem nového systému je shromáždění dat, které dosud nikdo v ČR neeviduje. Prostředkem je vytvoření portálu a současně databáze pro sběr informací o negativních zdravotních reakcích po konzumaci vybraných druhů potravin. Analýza získaných informací může iniciovat podněty pro preventivní a nápravná opatření realizovaná dozorovými orgány, zdravotníky a dalšími odborníky (podpora zdraví, vzdělávání) a vědci (hodnocení zdravotních rizik). Vytvořený systém by měl být schopen spolupráce s podobnými systémy v dalších zemích EU. V principu jde o to, sbírat zdravotní informace v rané fázi vzniku problémů, nikoliv až při větším počtu případů zejména akutního poškození zdraví spotřebitelů.

Domovská stránka tvořeného portálu NUTRIVIGILANCE: http://nutrivigilance.szu.cz/

J.Ruprich, CZVP, 9.4.2015

Zdroj:  SZÚ

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):