SZPI uzavřela sedm provozoven
Vydáno: 25. 3. 2015
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI ze dne 24. 3. 2015.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při aktuálních kontrolách uzavřela z důvodu nepřijatelné hygienické praxe následující provozovny:
Bistro U Matěje (kontrolovaná osoba: Jiří Matějíčný), Čs. mládeže, Most. V jedné části provozovny probíhá obslužný prodej potravin okénkem do ulice se sortimentem několika druhů balených potravin a je zde umístěno provozní zázemí nálevny, která je provozována ve druhé části stánku. Inspektoři zde zjistili nečistoty na stěnách a stropě a rezavé skvrny různých velikostí, poškození podlahy až na betonový podklad a mastnotou a prachem znečištěný prostor výdejního okénka. Mastnotou a prachem byl znečištěn i prodejní pult, regály a povrchy lednic. V prostorách inspektoři zaznamenali velké množství předmětů nesouvisejících s provozem – textil, demontovaný ohřívač vody a např. DVD přehrávač umístěný ve dřezu. Významné nedostatky zjistili inspektoři i v zázemí nálevny, kde dřez nebyl napojený na přívod teplé vody a odpad provozovatel zaústil do kýblu, který dle potřeby vyléval do kanalizace.
Restaurace Brusel (kontrolovaná osoba Rudolf Zach), Plzeňská 86, Líně. Prostor kuchyně nebyl udržován v požadované čistotě – sporák, varná pánev a ostatní spotřebiče kuchyně byly znečištěny starou mastnotou. Taktéž povrchy pracovních ploch nebyly udržovány v čistotě a dobrém stavu – vyskytovali se zde zbytky potravin, mastnota apod. V podobném stavu ponechal provozovatel i sklep, kde byl sklad KEG sudů. Ze stropů a stěn odpadávala omítka a ve skladu se nacházelo množství předmětů – např. pneumatiky a kanystry.
Restaurace QAHI (kontrolovaná osoba Thi Kim Yen Le), Masarykovo nám. 13, Bělé pod Bezdězem. Inspektoři zjistili výrazné zanedbání hygieny v celé provozovně – znečištěné povrchy podlah ve všech prostorech určených k přípravě potravin, skladování potravin v prostorech záchodu, dále nefunkční toalety pro zaměstnance, hromadění odpadů v prostorech určených k přípravě a úpravě potravin a další nedostatky.
Cukrárna Vanesa (kontrolovaná osoba VANESA MV s.r.o.), Kostelní náměstí 28, Prachatice. Ve výrobní části – zejména v chladícím skladu inspektoři zjistili značné množství trusu hlodavců. Trus se nalézal nejen na podlaze a v rozích místnosti ale i mezi jednotlivými rozpracovanými korpusy dortů s krémem. Na podlaze pod regálem byl také zjištěn nezakrytý otvor v zemi o průměru cca 10 cm, který byl možným vstupem pro hlodavce. V provozovně byly zjištěny i další nedostatky – opadávající omítka, poničené povrchy pracovních ploch apod.
Lahůdky (kontrolovaná osoba Renata Trubačová), nám. F. L. Věka 14, Dobruška. SZPI uložila zákaz užívání prostor pro část provozovny – chodby. Inspektoři v této části zjistili skladování nebalených cukrářských a lahůdkářských výrobků v otevřených přepravkách, přičemž prostor byl zaprášený a nebyl zabezpečený před pronikáním hlodavců, např. skrz prostor pod vchodovými dveřmi.
Herna-bar U7 (kontrolovaná osoba Van Hoi Nguyen), Palackého 1234/7, Jihlava. Provozovna se nacházela v celkově zanedbaném stavu – v prostorách baru se nacházelo množství prachu a nečistot, umyvadlo pro personál bylo v nevyhovujícím technickém stavu, pod barem se nacházel odpad a předměty nesouvisející s potravinářským provozem a na chodbě u WC odpadávala omítka.
Bufet Zlatý lev (kontrolovaná osoba Jindřiška Mynářová), Náměstí 83/7, Velké Meziříčí. Inspektoři uzavřeli část provozovny, protože výroba baget zde probíhala v nevhodném prostoru, v blízkosti zaprášených předmětů, opadávajících omítek s plísněmi, na nevyhovující pracovní ploše stolu a v přítomnosti znečištěných úklidových prostředků. To může představovat vysoké riziko kontaminace potravin takovým způsobem, že by tyto kontaminované potraviny nebyly bezpečné a jejich konzumace by mohla ohrozit zdraví spotřebitelů.