Bezpečnost potravin

SZPI uzavřela další dvě provozovny společného stravování a prodejnu potravin

Vydáno: 19. 3. 2015
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 18. 3. 2015.

Při aktuálních kontrolách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) uložili inspektoři zákaz užívání prostor z důvodu závažného porušení hygienických předpisů v následujících provozovnách:
Herna-bar Monaco Nonstop (kontrolovaná osoba Oanh Nguyen Kieu), Husovo náměstí 56, Horšovský Týn. V době kontroly nebyla do baru přivedena teplá tekoucí voda a personál tak nemohl zajistit sanitaci výčepního skla. Na toaletách pro personál chybělo umyvadlo s přívodem vody i prostředky pro mytí rukou a jejich hygienické osušení. Ve skladu provozovny inspektoři zjistili poškození podlahy a částečně opadanou omítku, která mohla kontaminovat skladované potraviny. Hygienickým požadavkům neodpovídaly ani toalety pro hosty.
Restaurace Club Skleník (kontrolovaná osoba Jiří Jílek), Lazaretní 1179/14, Plzeň. Vybavení kuchyně – sporák a pec – bylo znečištěné starými zaschlými nečistotami stejně jako povrchy pracovních ploch v kuchyni, kde inspektoři zjistili mastné nečistoty a zbytky pokrmů. Podlahy v kuchyni i baru provozovatel neudržoval v čistotě a v prostorách pod barem se vyskytovaly předměty nesouvisející s předmětem činnosti, např. krabice a prázdné lahve. Prostory WC pro hosty zapáchaly a mísy toalet byly znečištěny od rezu.
Prodejna potravin (kontrolovaná osoba Hung Pham The), Horky 111, Čáslav. Rozsáhlý výskyt myších exkrementů zjistili inspektoři na prodejní ploše i v zázemí provozovny, mj. na prodejních regálech, na obalech balených potravin, v prostorách obslužného pultu, pokladny, váhy a uvnitř plastových přepravek s tvrdým pečivem. U některých obalů potravin bylo možné identifikovat myší okus. Z důvodů nedostačujícího zajištění deratizačních opatření inspekce nařídila provést kompletní deratizaci odbornou firmou, důkladnou desinfekci prostor a úklid včetně vyřazení poškozených potravin.
Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu inspekce na místě uloží zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli prostřednictvím uloženého opatření nařídí, aby zjištěná pochybení napravil. Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní. V případě závažných porušení předpisů v oblasti hygieny inspekce s kontrolovanou osobou zahajuje správní řízení o uložení sankce.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
Zdroj: SZPI
 
 
Více fotografií – viz
Více informací – viz www.szpi.gov.cz
Více fotografií – viz